Autor: Juuli Laanemets • 9. september 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

MTA: uut elektroonilist teavitusteenust kasutab pea 70% klientidest

Esimese kuu jooksul toimetati uut teenust kasutades 67% teavitustest maksudeklaratsioonide puuduste kõrvaldamise kohta isikutele kätte elektrooniliselt.  Maksu- ja tolliameti (MTA) teenindusosakonna juhataja Rivo Reitmann selgitas, et seadusemuudatus lubab ametil alates 1. juulist toimetada maksumaksjatele haldusakte kätte elektrooniliselt ja juba esimene kuu näitab, et kliendid on uue e-teenuse kiiresti omaks võtnud. 

„Meil on nüüd võimalus lisada vajalik dokument inimese e-maksuameti/e-tolli lehele, misjärel saadetakse talle elektronposti või lühisõnumiga teavitus kättesaamist ootava dokumendi olemasolu kohta. Veebipõhiselt toimetati juulikuu jooksul kätte 10 056 dokumenti, mis on 67% kokku 14 255 korraldustest,“ ütles Reitmann.

Reitmann lisas, et kliendid kiidavad ennekõike dokumentide kättetoimetamise kiirust. „Paberil info liigutamine on aeglane ning ei ole harvad ka need juhused, kus paberil saadetud korraldus ei jõua erinevatel põhjustel õigeks ajaks adressaadini. Seega keskendume jätkuvalt e-teenuste arendamisele ja lähiaastate perspektiivis võiks kogu infovahetus ametiga valdavalt elektrooniline olla.“  

Dokumentide elektrooniline kättetoimetamine tähendab seda, et dokumendid suunatakse inimestele maksuameti e-keskkonda ning elektronposti või lühisõnumiga saadetakse teavitus kättesaamist ootava dokumendi olemasolu kohta. Dokument loetakse kättetoimetatuks, kui maksumaksja selle e-keskkonnas avab. Praegu toimetatakse elektrooniliselt  kätte erinevaid puuduste kõrvaldamise korraldusi: korraldused maksudeklaratsioonide esitamiseks koos sunniraha hoiatusega, korraldused puuduste kõrvaldamiseks maksudeklaratsioonis, korraldused sunniraha tasumiseks ja korraldused maksuvõla tasumiseks 10 päeva jooksul. 

Kui korraldust viie tööpäeva jooksul e-formaadis ei vaadata, saadab amet siiski korralduse välja ka paberil. Dokumente laetakse ülesse e-keskkonda tingimusel nendele inimestele, kes on e-maksuameti kasutajad ning kes on teatanud maksuhaldurile oma elektronposti aadressi või mobiiltelefoni numbri. 

MTA tuletab inimestele meelde, et nad kontrolliksid oma kontaktandmeid maksuameti e-keskkonnas ning veenduksid andmete õigsuses ja kehtivustes.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700