9. september 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kivistik: riik ei tohiks maksumaksja raha 60 päeva kinni hoida

Maksuameti endise asejuhi, vandeadvokaat Vahur Kivistiku arvates oleks käibemaksu tagastamise tähtaja pikendamine 60 päevale väga vale samm.

Rahandusminister Jürgen Ligi tutvustas eelmisel nädalal plaani, kuidas riik käibemaksupettusi vähendama hakkab. Kivistiku sõnul on kolmest ettepanekust käibemaksualaste pettuste vähendamiseks tagastuste tähtaja pikendamise kava 60 päevale ilmselgelt täiega üle võlli. "Seejuures ei veena väide, et 94% tagastatakse praegu kolme päeva jooksul," sõnas ta.

Ta märkis, et oluline on täna ka see, et riigil on kõik õiguslikud hoovad käibemaksutagastuse pikendamiseks olemas, seadus lubab tähtaega pikendada 90 päevani, kui aga pikendamine osutub tagantjärgi ebaõigeks, tuleb riigil maksta maksumaksjale intressi 0,06% päevas.

"Samas peab MTA praegu tagastamise pikendamist 30 päevast edasi eraldi põhjendama. Väärteo- või kriminaalmenetluse alustamisel saab tagastusnõude täitmise ka täna peatada kuni süüteomenetluses tehtava lõpliku lahendini," selgitas advokaadibüroo Hansa Law Offices vandeadvokaat Kivistik.

Olukorda, kus riik võib hakata võõrast raha 60 päeva ilma põhjendamiskohustuseta ja intressi maksmata lihtsalt kinni hoida, põhjendab riik vajadusega efektiivsemalt petturitega võidelda.

"Ettevõtlusega seotud pettused, julgen märkida, saaks üldse likvideerida, keelustades näiteks ettevõtluse täielikult või kogudes kõik ettevõtjad kohustuslikus korras piiratud territooriumile," lausus Kivistik. "Riik ei tohiks pettusevastaste loosungitega vehkides kõiki oma ettevõtjaid käsitleda potentsiaalsete pättidena".

Kivistik on kokku puutunud olukordadega, kus MTA kontrollib sama eksportööri analoogilisi tehinguid samade tehingupartneritega 30 korda järjest, paludes iga kord esitada pearaamatu väljavõtte, millega siseriiklik kontroll ka piirdub ning tagastab raha 30päevase tähtaja lõpus.

"Samuti olen ridamisi kokku puutunud olukordadega, kus amet korduvalt sama isiku suhtes alustab üha uusi kontrolle samade küsimustega. Näiteks – millega teie firma tegeleb, kus asub teie ladu ja kontor ning nii korduvalt ja korduvalt," märkis Kivistik. "Samade, juba läbitud küsimuste üha jätkuv kordamine näitab, et amet raiskab kontrollimenetluses tihti mõttetult ressurssi," märkis endine maksuameti peadirektori asetäitja.

Kivistiku sõnul peavad otsustajad endale aru andma, et tagastamisele kuuluva käibemaksu näol on tegu ettevõtja, so tagastaja jaoks võõra rahaga. "Kavandatava vägagi kaheldava meetmega paneb riik osade eksportijate likviidsuse nende raha põhjendamatult kinni pidades löögi alla ja sunnib neid täiendavalt vahendeid kaasama," ütles Kivistik. "Kuna ettevõtjatel on raha jaoks alati hind, peab olema hind ka rahal, mida riik tahab kinni hoida."

Kivistik leiab, et tagastusnõuete üldtähtaja 60 päevale pikendamine ei pruugi olla põhiseadusega kooskõlas, sest tekitab väga tõsise ja ebaproportsionaalse omandiõiguse riive olukordades, mida oleks võimalik lahendada äriühingut vähem koormates.

Autor: Aljona Stadnik, Juuli Laanemets

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700