Autor: Juuli Laanemets • 29. juuli 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Stabiliseerimisreservis juuni lõpuga 358 miljonit eurot

Rahandusministeeriumi teatel oli juuni lõpu seisuga stabiliseerimisreservi soetusmaksumus 355,8 miljonit eurot ja turuväärtus 357,9 miljonit eurot. Kvartaliga suurenes reservi turuväärtus 9,3 miljonit ja aastaga 14,7 miljonit eurot.

Seoses võlakirjade valdava hinnalangusega oli stabiliseerimisreservi tulusus teises kvartalis -0,23 protsenti. Võrdluseks oleva normportfelli tulusus oli sama ajaga -0,34 protsenti. Stabiliseerimisreservi tulusus ületas normportfelli tänu hoiustesse raha paigutamisele.  Madalama riskiga võlakirjade hindade mõõdukas langus tulenes turuosaliste suuremast huvist leida madalate intressimäärade tingimustes kõrgema tulususega investeeringuid.

Stabiliseerimisreservi finantsvahendite paigutamisel lähtutakse konservatiivsest investeerimisstrateegiast, mille eesmärk on tagada eelkõige finantsvahendite väärtuse säilivus ning garanteerida kõrge likviidsus. Reservi haldamisel lähtutakse kehtestatud investeerimispiirangutest ning normportfellist, mis koostatakse iga kuu alguses eurotsooni valitsuste võlakirjadest ja rahaturuinstrumentidest.

Reservi vahendid on investeeritud väga madala krediidiriskiga Euroopa Liidu valitsuste võlakirjadesse (66,4 protsenti paigutuste struktuurist) ning krediidiasutuste võlakirjadesse ja hoiustesse (33,6 protsenti). Suurima osakaalu paigutustest moodustavad Soome (20,6 protsenti), Hollandi (18,2 protsenti) ja Belgia (16,6 protsenti) võlakirjad. Reservi investeeringutest moodustavad võlakirjad 73,4 ja hoiused 26,6 protsenti.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700