Autor: Juuli Laanemets • 3. juuni 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rohkem kui  200 noort ei saanud töötamiseks luba

Sel aastal on 7–14 aastaste alaealiste tööle võtmiseks esitatud 24 taotlust, mis hõlmavad 774 noort, kellest 545 on tööle lubatud teatas Tööinspektsioon.

Töölepingu seaduse kohaselt peab tööandja taotlema töölepingu sõlmimiseks 7-14aastase alaealisega eelnevalt tööinspektori nõusoleku. Selle eesmärgiks on selgitada alaealisele pakutava töö tingimused ja teha kindlaks, et töö ei ole alaealisele keelatud. Lisaks tuleb kontrollida, et alaealise töötingimused on kooskõlas seaduses nimetatud nõuetega ning ka seda, kas laps soovib tööd teha.

Tööinspektsiooni töösuhete osakonna juhataja Meeli Miidla-Vanatalu sõnul tuleb tööle rakendamise juures arvestada alaealise vanust ja kehalist arengut: “Näiteks sobivad 7–12aastastele lastele ainult kerged tööd kultuuri-, kunsti-, spordi- või reklaamitegevuse alal. 13–14-aastastel ja 15–16-aastastel koolikohustuslikel noortel on lubatud teha kergeid töid, mis on lihtsad ega nõua suurt kehalist või vaimset pingutust. Näiteks põllumajandustööd marjade või puuviljade korjamiseks või kaubandus- või teenidusettevõttes tehtavad abitööd kaupade lahtipakkimisel ja riiulitele asetamisel, toitlusasutuses laudade katmine, käsitöö, kontoritöö jmt,” lisas Miidla-Vanatalu.

Peamiselt taotlevad tööinspektori nõusolekut 7–14aastaste laste töötamiseks kohalikud omavalitsused ja õpilasmalevad, harvem erasektori tööandjad. Kurioossemate taotlustena võib välja tuua ühe omavalitsuse, kes soovis 13–14aastased alaealised tööle võtta järve puhastamiseks adrust. Töö oleks toimunud jalgupidi jahedas vees, adrulõikuri järel ehk töötava mehhanismi vahetus läheduses. See töö on ohtlik ka täiskasvanud inimesele, rääkimata alaealisest ja seega keeldus tööinspektor selle taotluse rahuldamisest.

Veel ühe näitena võib tuua taotluse, kus sooviti alaealisi rakendada kraavi puhastamiseks. Tööinspektor tuvastas, et töö tegemisel on oht libiseda, sest kraavis oli 30cm vett.  Lisaks leidis inspektor, et töö käigus on võimalus külmetuda kuna alaealine ei oska tajuda, millises temperatuuris töötamine kujutab talle ohtu.

Miidla-Vanatalu sõnul on siiski hea meel tõdeda, et leidub tööandjaid, kes annavad noortele võimaluse töökogemust saada. “Seejuures tuleb järgida seaduse nõudeid ning alaealist ei saa lubada tööle, mis ei vasta tema vaimsele või füüsilisele arengule ja on ohtlik,” lisas ta.

Tööinspektori nõusolek on vajalik 7–14 aastaste töötamiseks, alates 15. eluaastast piisab lapsevanema nõusolekust. Inspektsioon viib käesoleval aastal 1. juunist kuni 31. augustini läbi alaealiste töötingimuste sihtkontrolli, mis on kolmas omataoline.

 

Allikas: www.ti.ee

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700