Autor: Juuli Laanemets • 3. juuni 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eksportiva sektori kasumlikkus langenud

30. mail Estonia teatrimajas makroseminaril esinedes ütles Swedbanki portfellijuhtimise valdkonnajuht Urmas Simson, et hoolimata kasumlikkuse langusest on tõusnud ekpordisektori suutlikkus keerulisemates turusituatsioonides edasi toimetada.

Esimese kvartali madal, 1% suurune majanduskasv oli Simsoni sõnul paljude jaoks šokeeriv ja kuigi avaldatud statistika selle põhjuseid täna veel ei ava, võivad kesise tulemuse taga olla ettevõtete väga tugevalt langenud marginaalid.

„Tööstuses ja jaekaubanduses oli mahtude kasv I kvartalis 5%, ehituses 5%, sadamatega seotud suuremate ettevõtete käibed-kasumid üllatuslikult tugevad, turismis majutatute kasv samuti 5%. Kokkuvõttes oli erinevates sektorites mahtude kasv seega umbes 5%. Küll aga näeme ettevõtete I kvartali tulemustest kasumlikkuse vähenemist ning meie eksportöörid teenivad nõrgemat marginaali,“ selgitas Simson. Tema sõnul ka finantssektori kasumlikkuse langus umbes 20% võrreldes mullu sama ajaga, samas kui sektori tööjõukulud on jäänud ligikaudu samaks.

Majanduskasvu prognoosi osas jääb Simsoni hinnangul ka 2013. ja 2014. aastaks kehtima valem, mille järgi kujuneb Eesti kasvunumbriks kasv Euroopa Liidus +3%.

„Tööstuse keerukus on meil aastatega märkimisväärselt kasvanud. Lisandväärtus on paranenud. Kui vaadata suuremaid eksportööre, siis on struktuur 10-15 aasta taguse ajaga märkimisväärselt muutunud. Umbes pooli ettevõtteid tänase 30 suurima kaupade eksportööri seast veel 15 aastat tagasi olemas ei olnudki või olid nende tegevusmahud alles marginaalsed. Kuna kohalik tarbimine kasvas eelmisel aastal järsult, siis 10% ekspordi langust tekitaks Eesti jaoks juba ohumärke tööhõivele ja sissetulekutele, kuid ekspordimahud on meil püsinud ja aasta tagasi ei oleks nii tugevaid numbreid oodanud,“ lausus Simson.„Tasakaalus riigieelarve ja madal riigivõlg on Eesti jaoks võrreldav aga maavaraga – selle käest laskmisel kaotaks töötlev tööstus oma konkurentsivõime, ehkki mõned aastad oleks kohalikul maksumaksjal väga hea olla.“

Simsoni sõnul on täna veel liiga vara hinnata Eesti kriisijärgsete sammude mõju. „Oleme alles poolel teel selles kriisis, ja kuigi täna võib näida, et hästi on käitunud need riigid, kes on võlakoormust suurendanud, siis viie aasta pärast on hetk tõenäoliselt palju parem hindamaks, kes tegelikult on õigesti käitunud,“ selgitas ta.

Hinnates krediidiportfelli vastupanuvõimet, peaksid ettevõtted olema Simsoni sõnul tagasilöökide suhtes tugevamad kui kunagi varem.

2013. aastal jääb keskmine tööpuudus tema sõnul siiski 9% tasemele, (I kvartalis 10,2%), mille põhjuseks on inimeste vähene mobiilsus ja töökohtade paiknemine suuremates keskustes – samuti ei luba madal välisnõudlus tööpuudusel allapoole liikuda.

„Ei maksa oodata, et tööstusettevõtted liiguksid asulasse, kus on vaid mõned sajad inimesed – tehased jääksid seal lihtsalt tööjõulõksu,“ viitas ta monofunktsionaalsete asulate probleemile.„Kokkuvõttes on muutunud Eesti ekspordipilt aastatega aga väga palju targemaks, samuti osatakse teha ja müüa palju erinevaid tooteid. Kõige olulisema mõjurina näen aga, et saadud kogemusest kasvavad välja meie oma allhangete tootjad – näiteks on üks selliselt alustanud ettevõte ka meie top 20 eksportööride hulgas.“

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700