31. mai 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Aprillis jättis iga elanik poodidesse 287 eurot

Jaekaubandusettevõtete kaupade jaemüük suurenes 2013. aasta aprillis eelmise aasta aprilliga võrreldes püsivhindades 5%, teatab Statistikaamet. Kui märtsis kasvas jaemüük aastases võrdluses 7%, siis aprillis kasv veidi aeglustus.

2013. aasta aprillis oli jaekaubandusettevõtete kaupade jaemüük 369 miljonit eurot, seega jäi aprillis kauplustesse ligi 287 eurot elaniku kohta. Jaemüük tööstuskaupade kauplustes suurenes 2012. aasta aprilliga võrreldes 9%. Müük suurenes enamikul tegevusaladel, vaid muudes spetsialiseerimata kauplustes, kus on ülekaalus tööstuskaubad (nn kaubamajad) ning tekstiiltoodete, rõivaste ja jalatsite kauplustes jäi müük eelmise aastaga võrreldes samale tasemele. Aprillis suurenes jaemüük enim kasutatud kaupade kauplustes ning väljaspool kauplusi (kioskites, turgudel, otsemüük), kus jaemüük kasvas aastaga poole võrra (50%). Selle tegevusala kaupluste müügi kasv kaupade jaemüüki oluliselt ei mõjuta, sest antud tegevusala osatähtsus on väga väike — tänavu aprillis oli see 1,8%. Keskmisest enam suurenes aprillis jaemüük posti või interneti teel (kasv 21%), majatarvete, kodumasinate, rauakaupade ja ehitusmaterjalide kauplustes (kasv 16%) ning apteekides ja kosmeetikatarvete kauplustes (kasv 14%).

Toidukaupade kaupluste jaemüük, mis märtsis mõnevõrra elavnes, pöördus aprillis taas langusesse ning vähenes eelmise aasta aprilliga võrreldes 1%. Nende kaupluste jaemüügi langusele avaldas osaliselt mõju toidukaupade hinnatõusu kiirenemine. Kui eelmise aasta aprillis oli toidukaupade aastane hinnatõus 1,4%, siis tänavu aprillis 5,2%.

Mootorikütuse jaemüük suurenes 2012. aasta aprilliga võrreldes püsivhindades 13%, eelneva kuuga võrreldes jaemüügi kasvutempo mõnevõrra aeglustus. Mootorikütuse jaemüügi kasvule avaldas mõju mootorikütuse hinnalangus. Tänavu aprillis oli mootorikütus 6,6% odavam kui aasta varem samal ajal.

Võrreldes eelmise kuuga suurenes aprillis jaekaubandusettevõtete kaupade jaemüük püsivhindades 1%. Sesoonselt ja kalendaarselt korrigeeritud andmete põhjal vähenes aga müük protsendi võrra. 2013. aasta nelja kuuga (jaanuar–aprill) suurenes jaekaubandusettevõtete kaupade jaemüük eelmise aasta vastava perioodiga võrreldes püsivhindades 4,5%.

Jaekaubandusettevõtete müügitulu oli aprillis 442,9 miljonit eurot, millest kaupade jaemüük andis 83%. 2012. aasta aprilliga võrreldes suurenes müügitulu jooksevhindades 5%, eelmise kuuga võrreldes 1%.

Autor: Jaanika Tiigiste, Juuli Laanemets

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700