Autor: Juuli Laanemets • 27. mai 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vene turistid ostavad kaks korda rohkem kui mullu

Venemaa turistide tax-free müügikviitungite tollile esitamise arv on Global Blue Eesti andmetel suurenenud üle kahe korra võrreldes 2012. aasta I kvartaliga. Narva, Luhamaa ja Koidula tollipunktides käibemaksutagastuste müügikviitungite arv tõusis mullusest 13 726`st tänavu 30 925`ni.

Tollikorralduse osakonna juhataja Urmas Koidu sõnul võib arvudest järeldada, et turiste käib Eestis rohkem ja nad jätavad siia ka hulga rohkem raha. „Piiriületuste arv näitab, et Eestisse tulevate turistide voog on suurenenud ja sellele on kaasa aidanud piiri järjekordade vähenemine seoses kütusevedajate kadumisega piirilt. Eelmise aasta teisel poolel ületas nii Luhamaal kui ka Koidulas piiri keskmiselt üle 10 000 sõiduauto kuus vähem kui 2011. aasta teisel poolel. Massilise kütuseveo asemel hakkavad turistide autod seda tühimikku täitma,“ ütles Koidu.

„Käibemaksutagastuste statistikat vaadates on omakorda hea meel tõdeda, et need turistid Eestis ka tarbivad, millel on muuhulgas positiivne mõju piiriäärsele ettevõtlusele. Loodan, et ettevõtjad oskavad seda järjest rohkem ära kasutada,“ lisas Koidu.

Reisijad väljastpoolt Euroopa Liitu võivad osta kaupa tax-free teenust pakkuvast poest käibemaksutagastusega. Käibemaksutagastusega müük tähendab seda, et müügi hetkel tasub reisija kauba hinna koos käibemaksuga, mis hiljem ostjale tagastatakse. Käibemaksutagastus hakkab kehtima, kui ostetud kauba müügihind koos käibemaksuga ületab 38 eurot. Ostjale antakse tax-free teenust pakkuvast poest kaasa spetsiaalne käibemaksutagastuse müügikviitung, mille ta peab Euroopa Liidust lahkudes kinnituse saamiseks tollile esitama. Ostjal tuleb kaup kasutamata kujul Euroopa Liidust välja toimetada hiljemalt kauba ostmise kuule järgneva kolmanda kuu lõpuks. Tolli nõudmisel peab reisija esitama kasutamata kauba tollikontrolliks.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700