Pankade tegevus võetaks rangema järelevalve alla

Täna, 22. mail toimunud hääletusel toetas Euroopa Parlament plaani luua EL ühtne finantsasutuste järelevalvemehhanism. Lõplik heakskiit antakse hiljem, et läbipaistvuse ja aruandekohustuste nõuete aruteludeks Euroopa Keskpangaga jääks rohkem aega.

Euroopa Keskpank hakkab vastutama eurotsooni suurimate pankade järelevalve eest ning osaliselt ka teiste pankade eest. Saadikud rõhutasid, et läbipaistvuse nõuded peavad olema kooskõlas suurenenud järelevalve rolliga. Euroopa Keskpank (EKP) peaks seega olema järelevalve rollis oluliselt avatum ja läbipaistvam, kui ta on seda rahapoliitika osas.

Teisipäeval toiminud arutelul ütles  EKPle krediidiasutuste usaldatavusnõuete täitmise järelevalve eriülesanded andva eelnõu raportöör Marianne Thyssen (EPP, BE), et "riigi tasandilt vastutuse üle kandmine käib käsikäes suurema läbipaistvuse loomisega EL tasandil."
Euroopa Pangandusjärelevalve rolli muutva raporti autor Sven Giegold (Greens/EFA, DE) ütles, et kuigi EKPd ei tunta kui demokraatia sünnikohta, peab institutsioon harjuma demokraatliku aruandekohustusega. 

Võtmeküsimused, milles Euroopa Parlament tegi muudatusi:
- Suurem aruandekohustus järelevalve osas, sealhulgas Järelevalve nõukogu esimehe ja aseesimehe kandidaatide ja nende võimaliku ametist vabastamise heakskiitmine Euroopa Parlamendi poolt
- Suurem roll liikmesriikide parlamentidele, sh Järelealvenõukogu esimehe ja liikmete avalike kuulamiste korraldamise ja oma küsimustele EKPlt kirjalike vastuste saamise kaudu
- EKPl on õigus nõuda liikmesriikide pankadelt dokumentide esitamist ning Euroopa Parlamendil ja liikmesriikide parlamentidel on õigus nõuda dokumentide esitamist Pangandusjärelevalvelt
- Atraktiivsed tingimused eurotsooni mitte kuuluvatele liikmesriikidele, et selle kaudu kasvatada osalejate ringi ning hoida ära ühisturu killustumine
- Selgepiiriline ülesannete jaotus töötajate vahel, kes on seotud EKP rahapoliitikaga ja järelevalvega.
- Pangandusjärelevalve suurem roll stressitestide läbiviimisel ning teabe kogumisel pankadelt ja riiklikelt järelevalveasutustelt. Pangandusjärelevalve ülesandeks saab ka lähenemiskriteeriumite loomine riiklike järelevalveametitele, samas pangandussektori mitmekesisust säilitades.

Edasised sammud
Euroopa Parlament peab lähitulevikus panema plaani veel heakskiiduks lõpphääletusele. Ka liikmesriikide parlamentidelt oodatakse seisukohtade esitamist. Lisaks peavad EKP ja Euroopa Parlament sõlmima institutsioonide vahelise kokkuleppe läbipaistvuse ning aruandekohustuse kohta. (Õiguslikel põhjustel peavad Euroopa Parlamendi kontrollmeetmed EKP üle olema sätestatud institutsioonidevahelises kokkuleppes.)

Osale arutelus

  • Juuli Laanemets

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Majandustarkvara RAPID

Tarkvaraga RAPID saate korraldada keskmise või väikese ettevõtte raamatupidamise ja majandusarvestuse - laoarvestus, palgaarvestus, teenindus, üüriarvestus, jm. RAPIDi tasuta versiooniga saab töö tehtud üksikettevõtja, alustav ettevõte või mittetulundusühing.

Parima juhtimisaruandluse ja automatiseeritud raamatupidamisega majandustarkvara Suno365

Columbus Eesti on toonud turule uue täisfunktsionaalse majandustarkvara Suno365. Tegu on pilvepõhise ja kuutasulise majandustarkvaraga (ERP) ettevõtetele, kes hindavad kaasaegseid lahendusi taskukohaste kuludega.

Valdkonna tööpakkumised

PLAYTECH ESTONIA OÜ is hiring a SENIOR ACCOUNTANT in Tartu

Playtech Estonia OÜ

04. jaanuar 2019

Uudised

Tööriistad