MKM: surve tootjahindadele väheneb

Töötleva tööstuse tootjahinnad püsivad jätkuvalt pea muutumatuna, tulenedes nii imporditud sisendite hinnamuutusest kui ka tagasihoidlikust nõudlusest, mis hoiab ekspordihindu samuti langustrendil. Statistikaameti andmetel langesid aprillis tootjahinnad töötlevas tööstuses märtsiga võrreldes keskmiselt 0,2 protsenti, eelmise aasta aprilli tasemest olid hinnad 1,1 protsenti kõrgemad.

Tööstusharude lõikes ei ole pilt siiski ühesugune. Valdavalt on hinnad tõusnud aastaga paar protsenti või vähem, kuid eranditeks on endiselt toiduaine- ja joogitööstus, kummi- ja plastitööstus (aastane hinnatõus 6,3protsenti), ehitusmaterjalide tootmine (4 protsenti) ning elektriseadmete tootmine (4,5 protsenti). Toiduainetööstuses oli kiireima hinnakasvuga sektoriks kalatööstus, kus hinnad tõusid aastaga 12,7 protsenti. Suurima osakaaluga piimatööstuses jäi hinnakasv paari protsendi piiresse.

Ekspordi- ja impordihinnad jätkasid aprillis langustrendil. Eelmise aasta samast kuust olid hinnad vastavalt 1,1 ja 2,4 protsenti madalamad ning selle aasta märtsiga võrreldes langesid keskmiselt 1,0 ja 0,9 protsenti. Kui ekspordihinnad on püsinud languses juba kuus kuud järjest, siis impordihindade osas on sarnane trend kolmandat kuud. Hinnalanguse taga oli nii jätkuvalt nõrk välisnõudlus kui ka sellest tulenev nafta maailmaturuhinna ja teiste toormehindade kahanemine.

Aprillis mõjutasid taas ekspordi- ja impordihindade langust enam naftasaadused ja elektroonikatooted. Naftasaaduste väljaveo ja sisseveo hinnad kahanesid aastaga võrdselt 16 protsenti, elektroonikakaupade aastane hinnalangus oli jätkuvalt 2 protsendi piires. Ekspordihinnad tõusid aastaga enam suurema osakaaluga tegevusaladest toiduainetööstuses ja elektriseadmete tootmises, kasv oli vastavalt 3 ja 2 protsenti. Impordihindade osas oli endiselt kõrgeim kümnendiku suurune aastakasv põllumajandussaadustel, ent nende osakaal koguindeksi kujunemisel on väike. 2–3 protsendi piires kasvasid aastaga jookide ja metalltoodete sisseveohinnad.

Ettevõtjate ootused müügihindade edasiste arengute suhtes on viimastel kuudel tugevasti alla tulnud. Aprillis ootas lähikuudeks hindade kasvu 15 protsenti Eesti Konjunktuuriinstituudi küsitletud ettevõtjatest, veebruaris oli nende osatähtsus peaaegu kaks korda kõrgem. Üle 80 protsendi tööstusettevõtetest eeldas hindade püsimist muutumatuna. Sarnaselt tänastele hinnamuutustele on suuremad ootused hindade edasise kasvu osas toiduainetööstuses ning kummi- ja plastitööstuses.

Osale arutelus

  • Juuli Laanemets

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Lihtne äritarkvara juhile

BudgetMatador on juhi töölaud ettevõtte rahaasjade haldamiseks. Rakendus optimeerib juhi ning raamatupidaja vahelist koostööd ning annab juhile mõeldud ülevaate ettevõtte finantsolukorrast.

Majandustarkvara RAPID

Tarkvaraga RAPID saate korraldada keskmise või väikese ettevõtte raamatupidamise ja majandusarvestuse - laoarvestus, palgaarvestus, teenindus, üüriarvestus, jm. RAPIDi tasuta versiooniga saab töö tehtud üksikettevõtja, alustav ettevõte või mittetulundusühing.

Valdkonna tööpakkumised

PLAYTECH ESTONIA OÜ is hiring a SENIOR ACCOUNTANT in Tartu

Playtech Estonia OÜ

04. jaanuar 2019

Uudised

Tööriistad