Autor: Juuli Laanemets • 14. mai 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Krediidiinfo: 7800 ettevõtet teeb 90% Eesti müügikäivet

Krediidiinfo asedirektor Alar Jäger nõustus Äripäevas avaldatud maksuameti statistikaga, mille järgi tuleb lõviosa tasutud käibemaksust vaid väikese hulga ettevõtete tegevusest, samasugune on pilt avaldub ka siis, kui vaadelda kogu müügitulustatistikat.

“Isegi kui ennastsalgavalt otsida, siis tuhandeid käibemaksu-pettureid me ilmselt ei leiaks,” kommenteeris Alar Jäger. “Kui vaadata käibe tekkimise statistikat, siis on tegelikult pilt maksulaekumisega üsna sarnane ja normaalne.”

Krediidiinfo AS 2011. aasta statistika  näitab, et: siis teenisid vaid 7 800 käibemaksukohustusega ettevõtet 90% (ehk 43,035 miljardit eurot) Eesti ettevõtete kogu deklareeritud müügitulust. Proportsioonid on laias laastus samad nagu Äripäeva artiklis esitatud käibemaksu statistika puhul. Tänase seisuga on registris ca 72 000 käibemaksukohuslast.

Jägeri sõnul pole esmapilgul ehmatavad andmed lähemal vaatlemisel kuigi jahmatavad: “Ülejäänud ettevõtted on väikesed, kelle käive ja ka käibemaksusummad pole kuigi märkimisväärsed. Samuti leidub hulgaliselt firmasid, kes tegelevad ostu-müügitehingutega ja ekspordiga, mis tähendab, et müügitulu on suur, kuid vaheltkasu ja tasutud käibemaks pärast tagastust väikene. Statistikas ei kajastu ka suured pangad, kes tekitavad mahuka osa käibest, kuid pole äri iseloomu tõttu käibemaksukohuslased. Mullu oli ka selliseid ettevõtteid, mis taotlesid varasemal perioodil tasutud suurte käibemaksu summade  tagastust, näiteks buumi ajal tehtud kinnisvaratehingute korral võivad tagastused ulatuda tänasesse päeva.”

Jägeri sõnul on ka pettuseid kindlasti omajagu. Kuid maksuamet on teinud ettevõtete korralekutsumisega ja käibemaksukohuslaste registri korrastamisega viimastel aastatel head tööd. Täna võib eeldada, et ulatuslikuks käibemaksust kõrvalehiilimiseks on vaja tugevat organisatsiooni ja tuhandete kaupa pettureid ilmselt seep.ärast ei olegi võimalik leida.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700