Eesti majanduse näitajad head

Euroopa Komisjon prognoosib, et Eesti majandus saavutab pikaajalise keskmise kasvutempo taseme, kui jõuab järgmisel aastal majanduskasvuga nelja protsendini. Komisjoni hinnangul on Eesti suutnud näidata stabiilset kasvu tänu tugevale eelarvepoliitikale ja heale kohanemisvõimele.

Euroopa Komisjoni prognoos on heas kooskõlas rahandusministeeriumi prognoosiga, mis näeb ette sel aastal samuti kolmeprotsendilist ning järgmisel aastal 3,6-protsendilist kasvu.

Komisjoni hinnangul hakkab eksport taas majandust vedama alates selle aasta keskpaigast.
Seda toetab Venemaa ja Põhjamaade majanduse parem seis. Tänu ekspordikasvule suurenevad ka ettevõtete võimalused investeerida, mis kompenseerivad avaliku sektori investeeringute vähenemist seoses kvoodimüügi tulu arvelt tehtud projektide lõppemisega.

Tööealise elanikkonna hõivemäär püsis mullu kõrge ning kasvab seoses elanike vanusestruktuuri muutustega lähiaastatel veelgi. Keskmine palk tõuseb Komisjoni hinnangul tänavu 5,7 protsenti ja järgmisel aastal 6,1 protsenti, reaalpalga kasv on vastavalt 2,1 protsenti ja 3 protsenti. Harmoniseeritud tarbijahindade kasv aeglustub sel aastal 3,6 protsendini ning 2014. aastal 3,1 protsendini. Hindade kasvu pidurdumise taga on tooraine hindade oodatav langus maailmaturul.

Euroopa Komisjoni prognoosi järgi püsib Eesti valitsussektori eelarve tasakaalu lähedal. Kui sel aastal ootab Komisjon 0,3-protsendilist puudujääki SKPst seoses valitsemisalade palgatõusude, pensionide suurenemise ning töötuskindlusmakse alanemisega, siis järgmisel aastal on valitsussektor Komisjoni hinnangul 0,2 protsendiga SKPst ülejäägis.

Euroopa komisjoni kevadine majandusprognoos 2013 on nähtav SIIT.

Osale arutelus

  • Juuli Laanemets

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Lihtne äritarkvara juhile

BudgetMatador on juhi töölaud ettevõtte rahaasjade haldamiseks. Rakendus optimeerib juhi ning raamatupidaja vahelist koostööd ning annab juhile mõeldud ülevaate ettevõtte finantsolukorrast.

Dokumentide haldus- ja arhiveerimise süsteem

Ellrex digidoc on ettevõtte dokumentide haldus- ja arhiveerimise süsteem mis on eraldatud raamatupidamise programmist.

Valdkonna tööpakkumised

MAXIMA EESTI OÜ otsib PEARAAMATUPIDAJAT

Fontes PMP OÜ

22. oktoober 2018

Uudised

Tööriistad