Autor: Juuli Laanemets • 25. aprill 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ardo Hansson: Eesti toiduainetööstus on haavatav

Eesti Panga juht Ardo Hansson ütles, et Eesti toiduainete sektor on tugevas seoses energiaturul toimuvaga ning on oht, et hindade tõus mõjutab negatiivselt toiduainete tootjaid.

Ardo Hansson, Eesti Panga juhatuse esimees, ütles Toiduainetööstuse Liidu konverentsil esinedes, et Eestimaine toit on autentne ning tunnustas tootjate tegemisi. Avaldades arvamust, et tulevikus on maailma majanduses näha toorainehindade langust, seega meie toiduainetootmise hinnad võiksid ka langeda pikemas perioodis. Toiduainete tootjad vaidlesid selle vastu ja Olle Orm, Atria Baltic juhatuse esimees, ütles, et Hanssoni väidet ei kinnita küll miski. Tuues näitena viimaste aastate toiduainehindade pidevat hinnatõusu ja just toorainehindade tõusmise ühe põhjusena.

Hansson lisas, et Euroopa Liidu sisetarbimine on väga tagasihoidlik, edukas on olnud ainult eksport, mille trend näitab pidevat kasvamist. „Toiduainete ja energeetika on praegusel ajal väga tugevas seoses. Seega, on energiaturu muutused mõjutamas mõnede toiduainegruppide hindu. Ma näen selles Eesti toiduainetetööstuse teatavat haavatavust“. 

„Maailmamajanduse kasv hakkab käesoleval aastal kasvama, oleme küll veel väikses miinuses aga kasv toimub. Paranemine on tulemas aga mitte buumiaegsesse tasemele,“ prognoosis Hansson.

Riiklikud investeeringud on aidanud tõsta majanduse siseriiklikku tarbimist ja Eesti on plussis 3 protsendiga võrreldes EL üldise tasemega. Ta selgitas, et sundkulutused, möödapääsmatud kulutused on pannud inimesi vähem tarbima. Siseturu tarbimisnumbrite kasv on on tulnud toiduainete hinnatõusu arvelt ja tagasihoidlikuks jääb tootmise kasv.

Eesti majanduselu plusside poolelt tõi Hansson välja, et tööhõive on 2006. aasta buumiaja tasemele tõusnud ning avaldas lootust, et palgad tõusevad keskmiselt 6%.

Kokkuvõtteks ütles Hansson, et:

• Viimasel kuudel on kindlustunne Eestis kui euroalal tervikuna tõusnud.• Maailma majanduse kasvuväljavaated on varasemast kindlam kuid tagasihoidlikum.• Euroopa keskpank prognoosib euroala majanduskasvu  positiivseks pöördumist aasta teisel poolel.• Eesti peamiste kaubanduspartnerite keskmine oodatav majanduskasv ületab euroala keskmist kasvu - Eesti eksport on sihtriikide struktuuri tõttu soodsamas seisus.• Eesti sisenõudluse ja eratarbimise kasvu soodustab tööpuuduse alanemine ning tugev palgakasv.• Tulevikku vaadates ei saa alahinnata negatiivseid riske – domineerivad väliskeskkonnast tulenevad ohud, mis on eelkõige seotud euroala kriisi lahenemisega, sealhulgas finantsturgude käitumisega.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700