Autor: Juuli Laanemets • 17. aprill 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

KIK maksis 2012. aastal toetusteks 250 miljonit

SA Keskkonnainvesteeringute Keskuse (KIK) nõukogu kinnitas sihtasutuse 2012. majandusaasta aruande, mille järgi kasvasid möödunud aastal toetuste mahud kõigis alaliikides. Keskkonnaprogrammist maksti välja 40,6 miljonit eurot ja Euroopa Liidu struktuurifondide vahenditest koos kaasfinantseeringuga ligi 200 miljonit eurot.

KIKi bilansimaht oli 2012. aastal üle 192 miljoni euro ning sihtotstarbelise laenu portfell ligi 80 miljonit eurot. "KIKil oli tegus ja õnnestunud aasta. Investeerisime palju sellesse, et looduses viibimine oleks kõigi jaoks meeldiv ja võimalikult lihtne - olgu see siis kaitsealade külastajasõbralikkuse suurendamine või mõisaparkide korrastamine. Väga hästi läks käima maasikku reostavate tööstushoonete lammutamise programm, mida kavatseme kindlasti jätkata. Pean eriti oluliseks ka neid investeeringuid, mis ei tegele saastamise tagajärgedega, vaid aitavad meie jalajälge juba eos vähendada. Möödunud aastal eraldasime keskkonnateadlikkuse tõstmiseks toetust 4,1 miljonit eurot," rääkis KIKi nõukogu esimees, keskkonnaminister Keit Pentus-Rosimannus.

KIKi tulu keskkonnakasutusest oli 2012. aastal 35,8 miljonit eurot võrreldes 39,6 miljoni euroga 2011. aastal. Muutus oli tingitud ennekõike Eesti keskkonnakasutusest tulenevate summade vähenemisest.

Keskkonnakasutusest laekunud vahenditest taotleti KIKlt toetust 1933 projektile kogusummas 110 miljonit eurot. Nõukogu otsusega toetati neist 1096 projekti 46 miljoni euro ulatuses. Sellest maksti 2012. aastal välja 40,6 miljonit eurot ehk 9 miljoni euro võrra rohkem kui 2011. aastal.

„Möödunud aasta oli KIKi inimestele pingeline; väljamakstud summa oli rekordiline ning projektide hulk suur. Samal ajal panustasime ka Euroopa Liidu järgmise rahastamisperioodi ettevalmistamisse,“ ütles KIKi juhatuse esimees Veiko Kaufmann. „Seda enam on hea meel tõdeda, et seatud eesmärgid said täidetud,“ ütles ta.

Välisabi vahendas KIK 2012. aastal koos kaasfinantseeringuga kokku 206 miljonit eurot, mis on 39% võrra enam kui 2011.aastal. Seejuures kasvas vahendatud välisabi maht 2012. aastal 57 miljoni euro võrra ehk 40% ja kaasfinantseeringu maht tõusis 109 tuhande EUR võrra ehk 3%.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700