Autor: Juuli Laanemets • 9. aprill 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuidas arvutada isapuhkuse puhkusetasu?

Lugeja küsis: Asusin tööle 11. veebruaril 2013 ja perre on sündimas laps. Seaduse järgi on mul võimalik võtta isapuhkust, mida soovin nüüd kasutada. Kuidas isapuhkuse tasu arvestatakse?

Minu sissetulek veebruaris 2013 oli 427 €  ja märtsis 560 €. Kas mul on võimalus isapuhkuse tasu saada, kui ma 2012 aastal olin töötu? Isapuhkusele soovin minna 8. aprillil 2013.

Vastas Tööinspektsiooni Lääne inspektsiooni tööinspektor-jurist Leonid Siniavski:

Töölepingu seaduse (edaspidi TLS) § 60 sätestab järgmise: „ Isal on õigus saada kokku kümme tööpäeva isapuhkust kahe kuu jooksul enne arsti või ämmaemanda määratud eeldatavat sünnituse tähtpäeva ja kahe kuu jooksul pärast lapse sündi. Isapuhkuse eest tasutakse tema keskmise töötasu alusel, kuid mitte rohkem, kui on kolmekordne Eesti keskmine brutokuupalk andmete alusel, mis Statistikaamet on avaldanud puhkuse kasutamise kvartalist arvates üle-eelmise kvartali kohta.“ Nimetatud seadusesätte seisukohalt ei ole oluline, milline oli Teie töösuhe eelmisel kalendriaastal.

Isapuhkuse puhkusetasu arvutamisel ja maksmisel tuleb lähtuda töölepingu seaduses sätestatud puhkusetasu maksmise reeglitest ehk võtta aluseks Vabariigi Valitsuse 11. juuni 2009. a määrusega nr 91 kehtestatud „Keskmise töötasu maksmise tingimused ja kord“. Määruse teksti leiate järgmiselt veebilehelt SIIN.

Nimetatud määruse § 2 lõike 2 kohaselt arvutatakse töötaja keskmine töötasu arvutamise vajaduse tekke kuule eelnenud kuue kalendrikuu jooksul töötaja teenitud töötasust, mis on töötajale sissenõutavaks muutunud . Keskmise tööpäevatasu arvutamiseks liidetakse üldjuhul nimetatud ajavahemiku töötasud ja jagatakse sama ajavahemiku kalendaarse tööpäevade arvuga. Arvutamise vajaduse tekke kuuks on kuu, millal algas arvutamise vajaduse tekitanud sündmus, ehk siis selleks sündmuseks on Teie eelviimane tööpäev enne isapuhkuse algust (eeldatavasti 4. aprill).

Kui töötaja on tööandja juures töötanud vähem kui kuus kalendrikuud, nii nagu Teie näite puhul, võetakse keskmise töötasu arvutamisel aluseks kalendrikuud, mille eest on töötajale töötasu sissenõutavaks muutunud. Töötasu sissenõutavaks muutumise hetk on palgapäev, milline on tavaliselt fikseeritud töötaja töölepingus. Seega sõltub Teie isapuhkuse puhkusetasu arvutamine paljuski sellest, millisel kuupäeval on Teie töölepingus kokku lepitud palgapäev ning kas see kuupäev aprillikuus saabub enne Teie isapuhkusele eelnevat eelviimast tööpäeva.

Ehk siis, juhul kui palgapäev aprillikuus on peale eelviimast isapuhkusele eelnevat tööpäeva (peale 04.04.), on isapuhkuse keskmise tööpäevatasu arvutamise aluseks Teie veebruarikuu töötasu jagatuna sama kuu kalendrijärgsete tööpäevade arvuga 11. veebruarist alates.

Kui aga palgapäev aprillis oli enne 4. kuupäeva ning märtsikuu töötasu on juba välja arvestatud, leitakse Teie isapuhkuse puhkusetasu arvutamisel keskmine tööpäevatasu selliselt, et liidetakse Teie veebruari ja märtsi töötasud ning jagatakse saadud summa veebruari (11.02. alates) ning märtsi kalendrijärgsete tööpäevade summaga.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700