Autor: Juuli Laanemets • 2. aprill 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Sadam maksab dividende rohkem kui teenis kasumit

AS-i Tallinna Sadam nõukogu kinnitas eelmise aasta majandustulemused, mille kohaselt teenis riigile kuuluv ettevõte 88,6 miljoni eurose müügitulu juures 32,8 miljonit eurot puhaskasumit. Soovitav dividendide väljamaksmise summa on 40 miljonit eurot.

“Eelmise aasta tulemused on märgiks sellest, et Tallinna Sadam on suutnud Läänemerel oluliselt muutunud konkurentsisituatsioonis efektiivsust tõsta, makstes samal ajal riigile rekordilises mahus dividende ning tehes märkimisväärse investeeringu Eesti sadamate aastaringse navigeeritavuse tagamiseks,” kommenteeris AS-i Tallinna Sadam nõukogu esimees Neinar Seli.

Tallinna Sadam maksis mullu omanikule ehk Eesti riigile dividende summas 33,8 miljonit eurot, millele lisandub 9 miljoni euro suurune tulumaksukulu. Samuti tegi ettevõte mullu ühe läbi aegade suurima ühekordse investeeringu Eesti transpordisektorisse, soetades Eesti kui mereriigi strateegilistest huvidest lähtudes 50 miljoni euro eest jäälõhkuja Botnica.

Seli sõnul võib eelmise aasta majandusnäitajaid hinnates kinnitada, et Tallinna Sadama arendus- ja investeerimistegevus Muuga sadama kujundamisel kaubale lisandväärtust pakkuvaks Läänemere sõlmjaamaks on end selgelt õigustanud. “Selle aasta alguses käivitus Eesti mahukaima logistikaprojektina konteineriliin Muuga ja Kaluga Mitsubishi koostetehase vahel,” märkis Seli. “Samuti on maailma juhtivaid logistika- ja käitlusettevõtteid Katoen Natie alustanud Muugal oma logistikakeskuse rajamist, mille esimese etapi investeeringu maht on 30 miljonit eurot.”

Tallinna Sadama nõukogu esitab kinnitatud ning KPMG auditeeritud majandusaruande tutvumiseks üldkoosolekule, kes teeb valitsusele ettepaneku ettevõtte dividendimakse kinnitamiseks. Tänavuses riigieelarves on Tallinna Sadama dividendimakseks planeeritud 40 miljonit eurot, millele lisandub tulumaks summas 10,6 miljonit eurot.

Ettevõtte finantsjuhi Marko Raidi  kommenteeris otsust maksta didvidende: "Tallinna Sadam poolt 2013. aastal riigile makstav dividend on oodatavalt  40,26 mln eurot. 2012 puhaskasum oli 32,8 mln eurot. Kuna dividendi makstakse jaotamata kasumist, mille suurus on 2012 lõpu seisuga kokku 158 mln eurot, siis ei ole eelmise aasta puhaskasumit ületava dividendisumma  maksmine ettevõtte jaoks probleem, kuna seda tehakse osaliselt varasemate perioodide jaotamata kasumist.

2013. aastaks prognoosib Tallinna Sadam tegevustulude 20-protsendilist kasvu 104 miljoni euroni, prognoositav puhaskasum on 38 miljonit eurot. Oodatav käideldava kaubamahu kasv on 4 protsenti 30 miljoni tonnini ning sadamat läbivate reisijate arvu kasv 5 protsenti 9,17 miljoni reisijani.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700