1. aprill 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Raudteeühendus Haapsaluga taastub

Tallinna Linnatranspordi AS-i trammide hankevaidluses Šveitsi trammitootjaga Stadler edukalt esindanud vandeadvokaat Alar Urmi teatel hakkavad uute trammide kasutuselevõtul vabanevad vanad trammid sõitma Tondi-Haapsalu liinil.

Olemasolev raudteetamm on Urmi sõnul väga heas korras. Sellele paigaldatakse rööpad ja infrastruktuur, mis on praegu Tallinna trammiliinil nr 4 ja mis asendatakse peatselt uuega.

Uus trammiliin ergutab regionaalarengut, Haapsalu elanikel tekib soodne võimalus Tallinnasse tööle käia. Edaspidi on kavas teed pikendada Rohukülani ning tunneli kaudu läbi Hobulaiu ning Vormsi Hiiumaale.

Trammitee rajamiseks vajalikust rahast poole annetab Advokaadibüroo LEXTAL lubades tasuda 30% advokaaditasudelt, mis on klientidel tulnud maksta selliste riigihankevaidluste eest, kus on esitatud nö kiusukaebused. Arvestades vaidluste arvukust on edaspidi plaan hakata rajama tunneleid ka Soome ning Rootsi. 

Teine osa uue trammitee rajamiseks vajalikust rahast tuleb alates 01.04.2013 jõustuvast  hoiusemaksust. Eesti jõuab enne Küprost uue maksu rakendada vaatamata sellele, et seaduse vastuvõtmist takistas terav vaidlus maksumäära üle. Lõpuks leiti kompromiss. Arvestades, et Eesti on Euroopa fiskaalpoliitikas teenäitaja kehtestati Küprosest suurem maksumäär - 60%.

Uus trammiliin lülitatakse Tallinna ühistranspordivõrku ja seega on sõit kõigile Tallinna elanikele tasuta. Trammide opereerimiseks uuel liinil korraldatakse suunatud riigihange Šveitsi ja Hispaania ettevõtjatele. Planeeritud riigihanke vaidlustamisel makstavate advokaaditasude maksustamine katab trammiliini esimese 50 aasta opereerimiskulud.

Autor: Alar Urm, Juuli Laanemets

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700