Autor: Juuli Laanemets • 1. aprill 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Millal tuleb pensionäril esitada maksuvaba tulu avaldus?

Sotsiaalkindlustusameti kodulehel on toodud välja punktid mida teada pensionilt maksuvaba tulu mahaarvamisest. Üldine maksuvaba tulu suurus on 1728 eurot aastas ehk 144 eurot kuus. Lisaks on pensionäridel pensioni osas õigus täiendavale maksuvabale tulule 2304 eurot aastas ehk 192 eurot kuus. Kokku on pensionäridel õigus saada tulumaksuvaba tulu 4032 eurot aastas ehk 336 eurot kuus.

Kui pensionär täiendavalt tulumaksu juurde maksma ei pea, siis tuludeklaratsiooni esitamise kohustust ei ole. Tuludeklaratsiooni esitamise kohustus aga on näiteks juhul, kui maksuvaba tulu on arvestatud topelt. Tuludeklaratsiooni on mõtet esitada juhul, kui maksuvaba tulu ei ole aasta kestel täies ulatuses arvesse võetud või kui maksuvaba tulu avaldust ei ole tehtud ning seetõttu on tulumaks kinni peetud. Kui pensioni summa on:

- kuni 2304 eurot aastas ehk 192 eurot  kalendrikuus, siis:    • töötava pensionäri pensionit tulumaksuga ei maksustata. Maksuvaba tulu avaldus tuleks  esitada tööandjale. Juhul, kui avaldust ei ole esitatud tööandjale, siis on soovitatav esitada tuludeklaratsioon maksuametile. pensionit tulumaksuga ei maksustata.

    • mittetöötava pensionäri

- rohkem kui 2304 eurot aastas ehk 192 eurot kalendrikuus kuni 4032 eurot aastas ehk 336 eurot kalendrikuus, siis: esitab maksuvaba tulu avalduse kas tööandjale või Sotsiaalkindlustusameti klienditeenindusele. Tuludeklaratsioon on soovitatav esitada, kui palk on alla 144 eurot kalendrikuus ja maksuvaba tulu avaldus on esitatud tööandjale või avaldust ei ole üldse esitatud. esitab maksuvaba tulu avalduse Sotsiaalkindlustusameti klienditeenindusele. Juhul, kui avaldust ei ole esitatud, siis on soovitatav esitada tuludeklaratsioon maksuametile.

   • töötav pensionär

   • mittetöötav pensionär

- üle 4032 euro aastas ehk 336 eurot kalendrikuus, siis:    • töötav pensionär esitab maksuvaba tulu avalduse kas tööandjale või Sotsiaalkindlustusameti klienditeenindusele. Juhul, kui avaldust ei ole esitatud, siis on soovitatav esitada tuludeklaratsioon maksuametile. esitab maksuvaba tulu avalduse Sotsiaalkindlustusameti klienditeenindusele. Juhul, kui avaldust ei ole esitatud, siis on soovitatav esitada tuludeklaratsioon maksuametile.

    • mittetöötav pensionär

Allikas: Sotsiaalkindlustusamet

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700