Siim Kallas: me ei saa ühte firmasse lõputult raha toppida

Euroopa Komisjoni asepresident Siim Kallas ütles Estonian Airi kohta, et sellesse raha pidev juurdepanek pole jätkusuutlik.

„Eestis ja Euroopas on heade ühenduste teema väga vajalik. Euroopa lennundus on neli korda kasvanud, kui lennuturg avati. Jäädagi toppima maksumaksja raha lõputult ühte firmasse - see pole jätkusuutlik tegevus,“ ütles Kallas Postimehe majanduskonverentsil "Euroraha võlud ja valud".

Kallas rääkis, kui oluline on riikidele tasakaalustatud eelarve. 2014 jõustub ka „kakspakett“, millega Euroopa Komisjon saab õiguse koostada iga liikmesriigi jaoks eelarvejuhendid ja -soovitused.

Kallase sõnul pole sellisel kujul pole enam võimalik euroliidu eelarvet kokku panna. „Praegu sõltub eelarve iga liikmesriigi sissemaksust, aga nii edasi pikalt ei saa. Lihtsalt sellisena pole see väga jätkusuutlik variant.“

Kallas rõhutas, et Euroopa riikide võlakoorem on väga suur. „Sõltume palju rohkem Euroopa Liidus pankadest, kui Ameerika oma pangandussüsteemist,“ ütles ta. Kallas kiitis riike, kes on suutnud vähendada riigijuhtimise kulutusi, tuues näitena Rootsi, kus viimasel 20 aastal on riigijuhtimise kulutused vähenenud 20%.

Tõde on see, et fossiilkütuse kasutamine maailmas paratamatult kahaneb ja aktsiisimaksudena jääb osa raha saamata. Euroopa Liidu transpordivolinikuna ütles Kallas, et Euroopa Liidus maksustab juba 23 riiki ühel või teisel määral teede kasutamist. „Eesti on üsna unikaalne riik, kuna siin ei maksustata teede kasutamist. Ma ei näe pikalt võimalusi jätkata sellise poliitikaga.“

Osale arutelus

  • Juuli Laanemets

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Majandustarkvara RAPID

Tarkvaraga RAPID saate korraldada keskmise või väikese ettevõtte raamatupidamise ja majandusarvestuse - laoarvestus, palgaarvestus, teenindus, üüriarvestus, jm. RAPIDi tasuta versiooniga saab töö tehtud üksikettevõtja, alustav ettevõte või mittetulundusühing.

Lihtne äritarkvara juhile

BudgetMatador on juhi töölaud ettevõtte rahaasjade haldamiseks. Rakendus optimeerib juhi ning raamatupidaja vahelist koostööd ning annab juhile mõeldud ülevaate ettevõtte finantsolukorrast.

Valdkonna tööpakkumised

PLAYTECH ESTONIA OÜ is hiring a SENIOR ACCOUNTANT in Tartu

Playtech Estonia OÜ

04. jaanuar 2019

Uudised

Tööriistad