MKM: eksporti ja importi mõjutas kahe reisilaeva tehingud

2013. aasta alguses näitasid Eesti olulisemate kaubanduspartnerite majandused paranemise märke, see kajastus ka meie jaanuarikuu väliskaubanduse tulemustes, kommenteeris Majandus- ja Kommunikatsiooniministeerium protsesse.

Statistikaameti andmetel kasvas eksport eelmise aasta jaanuariga võrreldes 19 ja import 16 protsenti. Nii ekspordi kui ka impordi kasvu kiirendasid eelkõige ühekordsed tehingud transpordivahenditega, mida võib seostada kahe reisilaeva ümbervahetamisega Eesti-Soome ja Soome-Rootsi liinidel. Neid tehinguid arvestamata ulatus ekspordi aastane kasv kolme protsendini ja impordi kasv kuue protsendini.

Nii kuises kui ka aastases võrdluses näitasid märkimisväärset ekspordi kasvu masinad ja seadmed, puit ja puittooted ning mitmed teised väiksema osatähtsusega kaubagrupid. Tänu ekspordi ennakkasvule impordi ees langes kaubavahetuse puudujääk jaanuaris vaid 8 miljoni euroni, mis oli üle nelja korra väiksem aasta varasemaga võrreldes ning 25 korda madalam eelmise aasta detsembrikuust.

Eesti suurima osatähtsusega masinate ja seadmete väljavedu kasvas aastaga kümnendiku võrra, mida toetas eelkõige mobiilsideseadmete enam kui kolmandiku suurune ekspordikasv. Valmistoidukaupade ja jookide eksport kasvas aastaga ligi poole võrra, puidu ja puittoodete väljavedu viiendiku ning muude tööstuskaupade müük välisturgudele ligi viiendiku. Viimasest grupist võib välja tuua puitmajade ekspordi jõulise kasvu. Ekspordi kasvu pidurdasid aga mineraalsed kütused ning metallid ja metalltooted, mille väljavedu kahanes aastaga vastavalt enam kui kolmandiku ja ligi veerandi võrra. Kütuste ekspordi tugeva kukkumise taga olid naftasaadused, kuid elektri müük kasvas aastaga mõnevõrra.

Impordis toimusid jaanuaris sarnased muutused ekspordiga. Kiireim, 2,3-kordne aastakasv oli transpordivahendite sisseveol, samas ka masinate ja seadmete import suurenes 13 protsendi võrra. Kütuste sissevedu aastaga siiski veidi kasvas, mis annab lootust nende ekspordi suurenemisele järgneval kuul, kuna naftasaadustega kauplemine kuude lõikes on küllaltki volatiilne.

Veebruaris võib prognooside kohaselt oodata ekspordi ja impordi aastakasvude jätkumist ehkki mitte nii kiires tempos kui jaanuaris. Eesti Konjunktuuriinstituudi veebruari uuringus osalenud tööstusettevõtete ootused olid samuti mõnevõrra paranenud. Üle tavapärase taseme eksporttellimustega ettevõtete osatähtsus tõusis 12 protsendini ja tavalist tellimuste mahtu ootavate osatähtsus 58 protsendini. Tellimuste kahanemisest teatasid aga 30 protsenti vastanutest, mis oli 6 protsendipunkti vähem kui jaanuaris.

Veebruaris tõusis nii Euroopa Liidus tervikuna kui ka euroalal majandususaldusindeks vastavalt 92,0 (kuuga +1,2) ja 91,1 punktini (+1,6). Kokku tõusis majandususaldus EL-is 23 riigis, mis näitab üldise majandusolukorra mõningast paranemist. Veebruaris oli majandususaldus üle ajaloolise keskmise jätkuvalt Lätis 106,1 (-0,4), Eestis 103,1 (+1,1) ja Leedus 103,0 (+0,8). Ka meie olulisemate kaubanduspartnerite Rootsi ja Soome majandususaldusindeksid tõusid vastavalt 98,7 (+3,6) ja 93,8 punktini (+1,0), mis annab edasist lootust Eesti ekspordinõudluse kasvule.

Osale arutelus

  • Juuli Laanemets

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Majandustarkvara RAPID

Tarkvaraga RAPID saate korraldada keskmise või väikese ettevõtte raamatupidamise ja majandusarvestuse - laoarvestus, palgaarvestus, teenindus, üüriarvestus, jm. RAPIDi tasuta versiooniga saab töö tehtud üksikettevõtja, alustav ettevõte või mittetulundusühing.

Paindlik NOOM pakub erilahendusi

Üks korralik majandustarkvara on kohaldatav Teie ettevõtte soovide ja vajadustega. Astro Balticsi loodud majandustarkvaraga NOOM saate kindlad olla, et tarkvara suudab kaasas käia kõikide erisoovidega, mis Teie ettevõtte arenedes võivad tekkida.

Valdkonna tööpakkumised

PLAYTECH ESTONIA OÜ is hiring a SENIOR ACCOUNTANT in Tartu

Playtech Estonia OÜ

04. jaanuar 2019

Uudised

Tööriistad