7. märts 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Osakapitali lihtsustatud vähenemine

Lugeja küsis: Mida tähendab osakapitali lihtsustatud vähenemine jagunemise kontekstis?

Tavapäraselt saab osakapitali lihtsustatud vähenemist läbi viia ainult osaühingu kahjumi katmiseks ning ainult siis, kui kahjumi katmiseks ei piisa osaühingu kasumist ja reservkapitalist ja osaühingul ei ole muid reserve. ÄS § 460¹ võimaldab juhul, kui jagunemise korraldamiseks tuleb vähendada jaguneva osaühingu osakapitali, teha seda ka jagunemise korral lihtsustatud korras.

Tavapärasel osakapitali vähendamisel tuleb 15 päeva jooksul alates osakapitali vähendamise otsuse vastuvõtmisest alates juhatusel teavitada teadaolevaid võlausaldajaid, kellel olid nõuded osaühingu vastu enne osakapitali vähendamise otsuse vastuvõtmist, osakapitali vähendamisest. Samuti peab juhatus avaldama teate selle kohta Ametlikes Teadaannetes ning kutsuma võlausaldajaid üles oma nõudeid esitama kahe kuu jooksul. Seejärel pean osaühing tagama võlausaldajate nõuded, kui need on esitatud kahe kuu jooksul teate avaldamisest arvates.

Erinevalt tavalisest kapitali vähendamisest, ei pea osaühing kapitali lihtsustatud vähendamise puhul teatama võlausaldajatele ega avaldama Ametlikes teadaannetes teadet kapitali vähendamise kohta. Seega, kuna teatamise kohustust ei ole, saab osaühing kohe pärast kapitali lihtsustatud vähendamise otsuse vastuvõtmist esitada avalduse äriregistrile. Sellega võidetakse ajaliselt ca 3,5-4 kuud, sest silmas tuleb pidada, et jaguneva osaühingu kapitali vähendamise korral ei või jagunemist kanda jaguneva ühingu asukoha äriregistrisse enne osakapitali vähendamise äriregistrisse kandmist.

Samas tuleb lihtsustatud vähendamise korral silmas pidada, et ÄS § 199² lg 5 sätestab, et osakapitali lihtsustatud vähendamise puhul ei või osanikele teha väljamakseid ega maksta osakapitali vähendamise otsustamise majandusaasta ja sellele järgneva kahe majandusaasta jooksul osanikele dividende. Selle osas pean tõdema, et praktika puudub, kas ka jaguneva osaühingu (juhul kui jagunemine toimub eraldumise teel ja jagunev ühing jääb alles) osakapitali lihtsustatud vähendamise korral see dividendide väljamaksmise keeld kehtib või mitte.

Küsimus tõstatus seminaril „Mida silmas pidada ühinemiste-jagunemiste õnnestumiseks: juriidilised ning raamatupidamislikud näpunäited“.

Autor: Anneli Aab, Juuli Laanemets

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700