26. veebruar 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ettevõtete ühinemistel ja –jagunemistel hoia protsessil silm peal

Ettevõtete ümberstruktureerimine võib olla vajalik erinevatel majanduslikel ja ärilistel põhjustel, muuhulgas nt riskide maandamiseks või ettevõtte tegevuse laiendamiseks. Ettevõtteid võib ümberstruktureerida nt ühinemiste ja jagunemiste kaudu. Ühinemise ja jagunemise protsess aga toob kaasa mitmeid keerukaid küsimusi, millele vastuste leidmiseks  tihtipeale seaduse lugemisest ei piisa.

Seega on oluline teada, mida tuleb ühinemisel ja jagunemisel silmas pidada nii ettevõtte siseselt vajalike dokumentide vormistamisel kui ka milleks on vaja omandatava äriühingu õigusliku auditi läbiviimine. Teadaolevalt on ühinemise ja omandamise läbiviimine võrdlemisi kallis ning ajamahukas protsess, mistõttu peab enne ühinemist läbiviidav due diligence andma vastuse küsimusele, kas ühinemise-jagunemise ettevõtmine on üldse ettevõtmist väärt ning kas ja millistel tingimustel tasub tehingut teha. Kuna ühinemine ja jagunemine loetakse toimunuks kandega äriregistris, on samamoodi vajalik teada, milliste dokumentide vormistamist on vaja ühinemise-jagunemise õnnestumiseks.

Kokkuvõtlikult annab enne ühinemist-jagunemist tehtav due diligence eelkõige ostjale võimaluse kujundada arusaam ning hinnang omandatava objekti (ühendav ja jagunev ühing) tegelikust väärtusest ning suurendada teadlikkust tehingu toimumise asjaoludest ning riske vältida. Dokumentide õige vormistamine annab aga osalejatele kindluse, et ühinemine-jagunemine jõuab eduka lõpuni kande tegemisega äriregistris.

Praktilised näpunäited ühinemiste ja jagunemiste edukaks läbiviimiseks leiab 05. märtsil 2013. a toimuval Äripäeva seminaril „Mida silmas pidada ühinemiste-jagunemiste õnnestumiseks: juriidilised ning raamatupidamislikud näpunäited“, kava näeb SIIT.

Autor: Anneli Aab, Juuli Laanemets

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700