Autor: Juuli Laanemets • 19. veebruar 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rohkem tuleb inimesi tagasi  USA´st kui Venemaalt

Integratsiooni ja Migratsiooni Sihtasutus Meie Inimesed (MISA) eraldas mullu  kokku 70 477 eurot tagasipöördumistoetust 91 Eesti päritolu inimesele.

MISA toetab lisaks etniliste eestlaste ja Eesti kodanike välismaalt Eestisse tagasipöördumisele ka neid kolmandate riikide kodanikke, kes soovivad Eestist lahkuda oma etnilisele kodumaale ning loobuda elamisloast. Ühtlasi pakub MISA nii naasjatele kui ka lahkujatele tasuta nõustamisteenust.

MISA kodanikuhariduse ja rände üksuse koordinaator Martin Eberi sõnul on Eestisse naasta soovijate ning ka toetust saanute arv viimastel aastatel kasvanud, samas kui Eestist lahkujate arv väheneb. Eelmisel aastal maksti tagasipöördumistoetust 91 inimesele, kuid Eestist lahkumiseks sai 2012. aastal toetust 36 kolmandate riikide kodanikku, kelle toetuseks eraldas sihtasutus kokku 18 167 eurot.

Mehi ja naisi oli Eestisse tagasipöördujate seas üsna võrdselt – toetust sai 48 naist ja 43 meest. Suur osa tagasipöördujatest olid perekonnad koos lastega. „Vanuselises lõikes paistis silma, et tagasipöördujatest 35 protsenti olid alaealised, 32 protsenti noored tööealised 26–35aastased inimesed ning 17 protsenti naasjatest olid vanuses 36–46 eluaastat,“ rääkis Eber.

Kõige enam tuli etnilisi eestlasi ja Eesti kodanikke tagasi kodumaale Ameerika Ühendriikidest (31 protsenti), Vene Föderatsioonist (20 protsenti), Ukrainast (10 protsenti) ja Kasahstanist (8 protsenti). Tagasipöördujaid oli lisaks ka Soomest, Iirimaalt, Hispaaniast, Valgevenest, Norrast, Rootsist, Itaaliast, Belgiast, Prantsusmaalt, Suurbritanniast, Saksamaalt, Moldovast ja Brasiiliast.

„Eestist lahkujate statistika näitab aga teist trendi – lahkuvad vanemaealised inimesed. 39 protsenti toetust saanutest olid vanuses 71–80 aastat, 28 protsenti olid 61–70aastased ning alla 30aastaseid lahkujate hulgas ei olnud,“ kommenteeris Eber. Eestist lahkujad suundusid etnilisele kodumaale Vene Föderatsiooni (67 protsenti) ja Ukrainasse (25 protsenti), aga ka Valgevenesse. Eberi kinnitusel on sarnane vanuseline trend olnud ka eelnevatel aastatel ning Eestist rändetoetuse abil etnilisele kodumaale lahkujad on ka varem suundunud eelkõige Venemaale ja Ukrainasse. Enamik näitajaid on sarnased eelmiste aastatega, kuid esmakordselt on kõige rohkem toetust taotlenud tagasipöördujad Ameerika Ühendriikidest, mitte Vene Föderatsioonist nagu varasematel aastatel.

Tagasipöördumistoetuse maksimaalne summa on 2000 eurot. Toetust saab taotleda Eesti kodakondsusesse kuuluv või Eesti elamisluba omav etniline eestlane, kes on Eestist emigreerunud vähemalt 10 aasta eest või sündinud välisriigis ning vajab Eestisse tagasitulekuks oma majandusliku ja sotsiaalse seisundi tõttu toetust.

Eestist kolmandasse riiki lahkumise toetust kuni 1000 euro väärtuses saab taotleda välismaalane, kes on elanud Eestis vähemalt 10 aastat ning kes omab kehtivat reisidokumenti või muud tagasipöördumist võimaldavat dokumenti. Remigreeruja peab võtma kirjaliku kohustuse Eesti Vabariigist lahkuda ning tema elamisluba peab olema kehtetuks tunnistatud.

Eestist pikalt eemal viibinud või välisriigis sündinud eestlaste ja Eesti kodanike Eestisse naasmist ning teiste riikide kodanike tagasipöördumist kodumaale on toetatud alates 1992. aastast.

Lahkuda soovivad mitte-eestlastest kodanikud peavad olema Vabariigi Valitsuse otsusega vabastatud Eesti kodakondsusest.

Toetusi jagatakse vajaduspõhiselt majanduslikku ja sotsiaalset seisundit arvestades Kultuuriministeeriumi kaudu riigieelarvest ka 2013. aastal. Käesoleval aastal on tagasipöördumiseks mõeldud toetuse kogusumma 71 000 eurot. Remigreerumise toetamiseks mõeldud eelarve on kokku 20 000 eurot.

Kokku on aastate jooksul toetatud ligi 26 000 välismaalase etnilisele kodumaale naasmist ning 1800 etnilise eestlase või Eesti kodaniku tagasipöördumist Eestisse.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700