Autor: Juuli Laanemets • 19. veebruar 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

FEB Fondi uurimiseks moodustatakse komisjon

Riigikogus läks täna esimesele lugemisele eelnõu 368 OE - "Riigikogu uurimiskomisjoni moodustamine VEB Fondiga seotud ebaseaduslike tehingute väljaselgitamiseks". Komisjoni tööle on esitatud nelja punktiline ülesannete loetelu.

Eelnõu 368 OE eesmärgiks on moodustada VEB Fondi koondatud nõuete menetlemise ja rahuldamise asjaolude väljaselgitamise uurimiskomisjon.

Riigikogu liikme Andres Anvelti sõnul on VEB Fondiga seotud asjaolud Riigikogu eri koosseisudes esile kerkinud ligi paarikümne aasta jooksul, siis ajendas kõigilt fraktsioonidelt antud eelnõu koos algatada asjaolu, et 16. jaanuaril 2013 vabandas Eesti Panga president Ardo Hanson Eesti Panga nimel seoses valeandmete esitamisega keskpanga poolt 1995. aastal. Nimelt näitas siseaudit, et 1995. aastal koostati pangas valeandmetega dokument, mis andis Venemaa firmale TSL International Venemaa Välismajanduspanga suhtes 32 miljoni dollari ulatuses nõudeid. Pank märgib auditi järelduses ühtlasi, et seda, kes kirja loomise ahelas valeandmete kirja sattumine põhjustas, ei õnnestunud tuvastada, sest kuigi kõik toimunud tehingud õnnestust taastada, ei õnnestunud selgitada nende kõiki põhjusi ja selgitusi. Samuti on Hardo Hanson öelnud, selleks et maksimaalselt tõde välja selgitada, ei aita võib-olla selle majasisesest auditist, kuna Eesti Panga pädevus informatsiooni kogumisel piirdub Eesti Panga majaga. See asjaolu tingis, et Riigikogu neli fraktsiooni ja fraktsioonitud Riigikogu Demokraatide Ühenduse liikmed Rainer Vakra, Deniss Boroditš, Kalle Laanet, Lembit Kaljuvee tulid välja ettepanekuga moodustada selline uurimiskomisjon.

Eelnõus on  tehtud ettepanek määrata komisjoni liikmeteks Andres Anvelt asendusliikmega Neeme Suur, Aivar Riisalu asendusliikmega Heimar Lenk, Väino Linde asendusliikmega Kalle Jents, Marko Pomerants asendusliikmega Priit Sibul ja Rainer Vakra asendusliikmega Deniss Boroditš.

Eelnõu algatajatelt on komisjonile püstitatud neli ülesannet.

• Riikliku VEB Fondi moodustamise, töökorralduse, juhtimise 1993–2012 jooksul sooritatud tehingutega seotud asjaolude väljaselgitamine,• Eesti Panga auditi poolt väljaselgitatud 1995. aastal Eesti Pangalt Venemaa Välismajanduspangale saadetud valeandmeid sisaldunud kirja ja sellega seotud võimalike hilisemate tehingutega seotud asjaolude väljaselgitamine,• VEB fondi poolt sooritatud tehingutega võimalike riigile ja erasektori ettevõtetele tekitatud kahjude väljaselgitamine ja järelduste esitamine Riigikogule ja avalikkusele•  VEB Fondi tegutsemise kohta aastatel 1993–2012 ning võimalike seaduserikkumiste kohta.

Komisjoni loomise otsuse algatajad on praegu komisjoni töö tähtajaks pannud 1. oktoober 2013. „Nagu ikka, tagab komisjoni teenindamise Riigikogu Kantselei ja kui ilmneb mingisuguseid asjaolusid, mida oleks vaja esitada uurimisorganitele, siis on komisjoni kohus seda teha,” selgitas Anvelt.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700