Eestis töötus madalam Euroopa keskmisest

Statistikaameti andmetel suurenes mullu neljandas kvartalis tööhõive aastatagusega võrreldes 1,7 protsenti ehk 10 200 töötaja võrra.

Neljandas kvartalis jätkus hõive kasv aastases võrdluses enamikul tegevusaladel. Töötuse määr langes 9,3 protsendini ning töötuid oli 15 300 võrra vähem kui aasta varem. Euroopa Liidus suurenes tööpuudus detsembris 10,7 protsendini.

Endiselt kiires tempos kasvatab töötajate arvu kinnisvarasektor, info- ja side tegevusala, veondus ja laondus ning haldus ja abitegevused. Avalikus halduses hõivatute hulk viimases kvartalis aasta varasemaga võrreldes oluliselt ei muutunud. Suuresti ekspordist sõltuvas töötlevas tööstuses langes hõive aga kolmandat kvartalit järjest. Selle põhjus on tellimuste ja toodangu vähenemine mitmetes tööstuse allharudes. Hõive vähenes veel energeetikas ning finantssektoris. Edaspidi piirab hõive kasvu üha rohkem tööealiste inimeste vähenemine ning tööotsijate vajalike kutseoskuste puudumine.

Eesti tööealine rahvastik vanuses 15–74 on vähenenud 2007. aastast alates, kuid tänu tööturul osalemise huvi pidevale kasvule viimase kümne aasta jooksul ei ole tööjõud ehk hõivatute ja töötute arv kokku seni vähenenud. Eelmisel aastal pidurdus tööturul osalemise määra kasv, kuid hõivemäär ehk hõivatute osakaal tööjõus jätkas suurenemist. See tõi töötuse määra aasta lõpus 9,3 protsendini ning aasta keskmisena 10,2 protsendini.

Rahandusministeerium prognoosib selleks aastaks tööjõuressursside piiratuse tõttu hõive tagasihoidlikku, 0,5-protsendilist kasvu. Välisnõudluse taastudes aasta teises pooles võib tööstussektor hõive kasvuga siiski ootusi ületada.

Osale arutelus

  • Madis Aben, Juuli Laanemets

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Paindlik NOOM pakub erilahendusi

Üks korralik majandustarkvara on kohaldatav Teie ettevõtte soovide ja vajadustega. Astro Balticsi loodud majandustarkvaraga NOOM saate kindlad olla, et tarkvara suudab kaasas käia kõikide erisoovidega, mis Teie ettevõtte arenedes võivad tekkida.

Lihtne äritarkvara juhile

BudgetMatador on juhi töölaud ettevõtte rahaasjade haldamiseks. Rakendus optimeerib juhi ning raamatupidaja vahelist koostööd ning annab juhile mõeldud ülevaate ettevõtte finantsolukorrast.

Valdkonna tööpakkumised

Uudised

Tööriistad