Jaekaubanduses kasv, töötlev tööstus ebakindel

Jättes kõrvale eelmise aasta alguse kaks esimest kuud, mil jaekaubanduseettevõtete müügimaht kasvas tublisti üle 10 protsendi, on valdav osa ülejäänud aastast toiminud kasv suhteliselt ühtlases tempos.

Aasta kolmel viimasel kuul suurenes jaemüük 5% ning aasta peale kokku 7% võrra. Ka jaemüügiettevõtete kindlustunde indikaator on alates septembrist püsivalt tõusnud.

Tarbijate kindlustunde indikaator detsembris mõnevõrra paranes, sealhulgas tõusis see veidi ka pikaajalise kindlustunde taseme suhtes. Nii tööhõive kui sissetulek suurenesid esialgsetel hinnangutel aasta viimases kvartalis ning toetasid tarbimise kasvu. Samuti on eraisikute hoiustel kasvanud pigem likviidsem, arvelduskontol olev raha ning mõnevõrra vähenenud tähtajalised hoiused. Kaudse indikaatorina jaemüügimahtude käitumise kohta suurenes aasta viimasele kuule omaselt detsembris ka kaardimaksete käive. Lähikuudel võib oodata jaekaubanduse stabiilse kasvu jätkumist.

Kui möödunud aasta märtsist alates püsis töötleva tööstuse toodangu mahumuutus poole aasta jooksul languses, siis aasta viimastel kuudel olukord paranes ning detsembris kasvas see tegevusala 6% võrra. 2012. aasta peale kokku jäi töötleva tööstuse toodangu maht praktiliselt samale tasemele võrreldes eelmise aastaga. Tööstuse kasv tugines aasta viimastel kuudel peamiselt ekspordile.

Töötleva tööstuse kasvunumbrite, sh välisturule müügi paranemise taga on eelkõige arvutite-, elektroonika ja optikaseadmete tootmine. Kui töötleva tööstuse ekspordiindeks on alates möödunud aasta septembrist tugevasti kasvanud siis koduturule müük pigem langes. Nõrgenenud välisnõudlust Rootsis ja Soomes on osaliselt kompenseerinud  tugevnenud eksport Venemaale ja teistesse Balti riikidesse.

Energeetika tegevusalade tugev kasv detsembris (17%) oli osaliselt külmast ilmast tingitud soojusenergia tootmise suurenemise, osalt aga 2011. aasta detsembri madala võrdlusbaasi tõttu.

Samas on tööstusettevõtete kindlustunde indikaator alates möödunud aasta septembrist järk-järgult halvenenud. See peegeldab siiski ennekõike nende hinnangut viimaste kuude majandustulemuste, vähem väljevaateid eesolevate lähikuude kohta. Samuti näitab see seda, et näiteks töötleva tööstuse kasv ei ole süsteemne, vaid tuleneb vähestest tegevusaladest.

Kuna lähikuudeks ei ole oodata EL poolelt välisnõudluse olulist paranemist, sõltub tööstuse ekspordi kogumahu kasv ilmselt üksikute ettevõtete toodangu väljaveost ning väljaveo kasvatamisest teistesse sihtriikidesse.

Osale arutelus

  • Tõnu Mertsina, Juuli Laanemets

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Veebiseminarid 24/7

Tarkvara

Paindlik NOOM pakub erilahendusi

Üks korralik majandustarkvara on kohaldatav Teie ettevõtte soovide ja vajadustega. Astro Balticsi loodud majandustarkvaraga NOOM saate kindlad olla, et tarkvara suudab kaasas käia kõikide erisoovidega, mis Teie ettevõtte arenedes võivad tekkida.

Innovatiivne ja suurte võimalustega Microsoft Dynamics NAV

Keskmistele ja suurtele ettevõtetele mõeldud Dynamics NAV on Microsofti majandustarkvaradest globaalselt enim müüdud ja kiiremini arenev lahendus, mida on viimasel kümnendil jõuliselt arendatud.

Valdkonna tööpakkumised

VOLVO ESTONIA OÜ otsib RAAMATUPIDAJAT

M-Partner HR OÜ

29. juuni 2018

EUROAPTEEK otsib PEARAAMATUPIDAJAT

Fontes PMP OÜ

04. juuli 2018

Uudised

Tööriistad