Autor: Juuli Laanemets • 17. detsember 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

MTA: Ümbrikupalga vältimiseks loome uue registri

Maksu- ja tolliameti revidendid tegid novembris 36 ehitusobjekti vaatlust, millest 20 olid kordusvaatlused.

MTA kontrolliosakonna juhataja Kaido Lemendiku sõnul põhjendavad töötajad oma viibimist ehitusobjektil erinevalt. „Lisaks esimest päeva tööl olemisele väidetakse näiteks ehitustööriideid kandes, et ollakse objektil külalised. Samuti on ehitusobjektide kontrollimisel juhtunud, et mõni töötaja ei tea oma tööandja ega juhi nime, kuid palgatingimustes on kokkulepitud,“ ütles Lemendik. „Selliste valeütluste vähendamiseks ja ümbrikupalga maksmise probleemi lahendamiseks hakkab MTA järgmise aasta alguses arendama töötajate registreerimissüsteemi,“ lisas Lemendik.

Maksuhaldur kontrollis novembris Ida- ja Lääne-Virumaal 4 ehitusobjekti, Lõuna-Eestis 12, Lääne-Eestis 9 ja Harjumaal 11 ehitusobjekti. Näiteks kontrollisid MTA töötajad novembris neljal korral Tallinnas Lasnamäe kortermaja ehitusobjekti, mille käigus võeti seletused 46 töötajalt, kellest 18 olid väidetavalt uued töötajad. Narva-Jõesuus asuva kortermaja ehitusobjektil võeti seletused 26 töötajalt, kellest 17 olid uued töötajad ja Pärnus haigla objektil oli 16 töötajast 11 väidetavalt viimase kuu jooksul tööle asunud. Kordusvaatlus toimus ka Tartu ülikooli raamatukogu ehitusobjektil, mille käigus võeti 38 äriühingu töötajalt kokku 230 seletust, kellest 116 olid väidetavalt esimest kuud tööl ning 34 töötajat olid esimest päeva tööl.

Kaido Lemendiku sõnul on maksumenetluse käigus näiteks ka avastatud, kuidas ettevõtte kuludesse kantakse perekonna lõunad ja kütusekulu jms. „Ehitusettevõtete kontrollimisel vaatame üle ka sellised kulud ja palume need deklareerida,“ ütles Lemendik.

Novembris lõpetas MTA ehitusvaldkonnas 147 maksumenetlust, mille tulemusel määrati juurde täiendavaid makse veidi üle 450 000 euro. MTA on 2012. aastal kontrollinud 1084 ehitusega tegelevat äriühingut seoses ümbrikupalga või käibe varjamise kahtlusega. Nimetatud äriühingutelt laekus novembris üle 647 000 euro makse.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700