Autor: Juuli Laanemets • 30. november 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rahandusministeerium jätkab uue eurotoetuste perioodi planeerimist

Eilsel valitsuse kabinetiistungil arutlusel olnud ettepanekute järgi tuleb perioodi 2014-2020 eurotoetused suunata hariduse, majanduse, keskkonna, energeetika, transpordi ja infotehnoloogia arendamiseks.

„Uuel perioodil tuleb ära teha olulised muudatused, mis ka pärast eurorahastuse lõppu peavad edasi toimima. ELi eelarve raha ei tule mõista kui lisarahastust kõigile riigi tegevustele, vaid kui fokuseeritud arenguimpulssi valitud valdkondades,“ kommenteeris rahandusminister Jürgen Ligi Euroopa Liidu eelarve vahendite rahastamisvaliku ettepanekuid.

Sel viisil on kõige enam võimalik tõsta Eesti konkurentsivõimet ning mõjutada püsivalt ja positiivselt ka teiste elualade arengut. Valitsus võttis ettepanekud teadmiseks ning rahandusministeerium jätkab uue eurotoetuste perioodi planeerimist. Esialgse rahastamiskava ehk vahendite jaotuse valdkondade vahel esitab rahandusministeerium valitsuskabinetile aruteluks 2013. aasta I kvartalis.

„Euroraha on ühekordne võimendus Eestis oluliste muutuste saavutamiseks, see raha ei ole igavene ja väheneb märgatavalt, kui saame ise jõukamaks. Uue perioodi eurotoetuste jagamisel tuleb keskenduda konkreetsematele valdkondadele ja teha pigem vähem, aga olulisi asju,“ ütles Ligi. Minister lisas ka, et investeeringutel peab olema kestev positiivne mõju majandusele ja ühiskonnale ning need ei tohi muutuda tuleviku riigieelarveid koormavaks.

Planeerimine käib koos riigi eelarvestrateegia ja eelarve koostamisega. Ettepanekud koostas rahandusministeerium, nende aluseks olid laiapõhjalised analüüsid, kus hinnati riigi sotsiaalmajanduslikku olukorda, väliskeskkonna mõjusid ja Eesti järgneva kümne aasta arenguvajadusi. Planeerimisprotsessi on kaasatud ministeeriumid, 12 erinevaid osapooli ühendavat katusorganisatsiooni, Praxis, Arengufond ja mitmed eksperdid.

ELi vahendite kasutamise strateegiadokumentide arutelu ja heakskiitmine valitsuskabinetis toimub 2013. aasta kevadel samaaegselt riigi eelarvestrateegia ja konkurentsivõime kava „Eesti 2020“ uuendamisega. Rohkem infot leiab SIIT.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700