Autor: Juuli Laanemets • 26. november 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Unisex-printsiip paneb naised elukindlustuses rohkem maksma

Alates 21. detsembrist 2012 tuleb kõikidel Eesti elukindlustusseltsidel järgida kindlustuslepingu sõlmimisel unisex-printsiipi.

Detsembris lähevad kõik kindlustusseltsid üle unisex-printsiibile. See tähendab, et samavanuste meeste ja naiste kindlustusmaksed on sama kindlustussumma puhul võrdsed.

„Unisex-printsiibi kasutuselevõtt tähendab naistele ja meestele võrdset, kuid ka kallimat elukindlustuse hinda. Märkimisväärselt tõuseb just naiste elukindlustuslepingu hind, sest naised on pikema eluea ja parema tervisega. Meestega juhtub sagedamini õnnetusi või surmajuhtumeid, mistõttu hakatakse meeste kõrgemat riskikäitumist kompenseerima naiste kõrgemate kindlustusmaksetega. Samas ei mõjuta uued hinnad juba sõlmitud lepinguid,“ ütles SEB Elu- ja Pensionikindlustuse juhatuse esimees Indrek Holst.

Näiteks maksab 30-aastasele naisterahvale 15 aastaks sõlmitud riskikindlustuse põhileping, mille kindlustussumma on 50 000 eurot, igakuiselt SEB praeguse hinnakirja järgi ligikaudu 8,50 eurot, uue unisex-hinnakirja järgi umbes 16,50 eurot. Samade andmetega on makse meestel praegu 18 eurot, uue tariifiga samuti 16,50 eurot.

„SEB statistika näitab, et järjest enam on kliente, kes mõtlevad elus ette tulevate riskide ja siduvate finantskohustuste peale. Võrreldes 2010. aastaga on elukindlustuslepinguid sõlmitud ligi 1,5 korda rohkem. SEB  elukindlustuse kahjustatistika andmetel on suur osa haigusjuhtumitest põhjustatud südame-veresoonkonna haiguste ja pahaloomuliste kasvajate poolt. Märkimisväärselt suur on õnnetusjuhtumitesse sattunud meeste osakaal. 2012. aastal maksis SEB Elu- ja Pensionikindlustus keskmise elukindlustuse kahju eest 25 protsenti rohkem kui 2011.aastal. Keskmine kahjusumma 2012.aastal on 8940 eurot,“ lisas Holst.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700