Autor: Juuli Laanemets • 16. november 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Valitsus kiitis heaks visiidi- ja voodipäevatasud

Eile kiideti Valitsuse istungil heaks eelnõu millega uueks visiiditasu piirmääraks kehtestatakse 5 eurot, voodipäevatasu uueks piirmääraks kehtestatakse 2,50 eurot. Praegu kehtivad vastavad piirmäärad on 3,20 eurot ja 1,60 eurot.

Eelnõuga muudetakse ravikindlustuse seaduses olevaid visiiditasu ja voodipäevatasu piirmäärasid. Visiiditasu ja voodipäevatasu maksmise kehtivat korda eelnõuga ei muudeta.

Tasude kehtestamine on tervishoiuteenuse osutaja õigus, mitte kohustus. Endiselt on üldarstiabis tervishoiuteenuse osutajal õigus kehtestada visiiditasu ainult koduvisiidi korral. Seega on tagatud, et perearsti ambulatoorne abi on kõigile kindlustatud patsientidele kättesaadav ilma visiiditasuta. Küll lisandub 5-eurone piirmäär visiiditasuna ambulatoorse eriarstiabi vastuvõtu korral.

Eelnõu puudutab tervishoiuteenuse osutajaid ja patsiente, kes ravikindlustuse seaduse kohaselt peavad tasuma visiidi- ja voodipäevatasu. Visiiditasu ja voodipäevatasu on tervishoiuteenuse osutaja täiendav tulu, mille arvelt saavad tervishoiuteenuste osutajad katta näiteks elektri, kütte, patsientide toitlustamise jms kulude kallinemise ja muud kulud, mida ei kata haigekassa tervishoiuteenuste piirhinnad.

Seaduseelnõu võimaldab tervishoiuteenuse osutajatel vähendada tarbijahinnaindeksi tõusust tingitud negatiivset mõju ja katta ravikindlustuse eelarvest rahastamata kulusid. Eeldatav täiendav tulu tervishoiuteenuse osutajatele on ca 4,5 miljonit eurot, sealhulgas ambulatoorse visiiditasu arvelt ca 3,3 miljonit eurot, voodipäevatasu arvelt ca 1,25 miljonit eurot.

Senised visiiditasu ja voodipäevatasu piirmäärad kehtivad 1. oktoobrist 2002. Eelnõu kohaselt jõustub seadus üldises korras.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700