Uuest eurotoetusest tehakse pooled riigi investeeringud

Eesti ja Euroopa Komisjoni esindajad arutasid täna koos ligi 200 partneriga avalikul seminaril, mida võiks Eestis 2014-2020 aastate euroraha kasutamisega saavutada ja millised peaksid olema raha jagamise põhimõtted.

„Peame olema väga nõudlikud, et euroraha kasutamine oleks tõepoolest investeering tulevikku, mitte kululõksu tekitamine. Tuleb otsida võtmevaldkondi milles investeerimine annaks pikaajalise mõjuga võimendusefekti meie konkurentsivõime arenguks,“ ütles rahandusministeeriumi kantsler Veiko Tali tänasel seminaril Tallinna Tehnikaülikoolis. Kantsler lisas ka, et kriisi ajal oli Euroopa Liidu raha kasutamine olulise vastutsüklilise mõjuga ja tänu sellele tulime kriisist kiirelt ja valutumalt välja.

Kantsler viitas ka Eesti sõltuvusele välisvahenditest, mida tuleb järgmisel perioodil vähendada. „Praktiliselt pool riigi investeeringutest tehakse välisvahenditest. Seda olukorras, kus kaugemas tulevikus vahendid pigem kahanevad,“ märkis Tali. „On huvigruppe, kes võtavad eurotoetust kui põhiõigust. Sellist tsunftipõhist mõtlemist tuleb muuta ja pigem otsida võtmevaldkondi millel on kõige suurem ja reaalne mõju ühiskonna arengule.“

Uuel eurotoetuste perioodil on Euroopa Komisjoni lähenemine aktiivsem, viitas komisjoni seisukohti tutvustanud regionaal- ja linnapoliitika peadirektoraadi direktor Charlina Vitcheva. „Varem oli meil teistsugune majanduslik olukord, aga nüüd on vaja eelarve stabiilsust ning kriisist väljumist,“ ütles Vitcheva. „Me peame euroraha kasutamisel olema sidusad, fokusseeritud ja strateegilisemad.“ Ta rõhutas, et tulemused ja nende mõõdetavus on uue perioodi võtmesõnad.

Euroopa Komisjon esitab enda arvamuse, mida Eesti võiks järgmisel seitsmel aastal ühtekuuluvuspoliitikast ja ühtsest põllumajanduspoliitikast rahastada. Tegemist on mitteametliku dialoogiga, et informeerida Eestit komisjoni nägemusest ning tagada järgmisel aastal toimuvate partnerlusleppe ja rakenduskavade läbirääkimiste sujuvus.

Osale arutelus

  • Juuli Laanemets

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Lihtne äritarkvara juhile

BudgetMatador on juhi töölaud ettevõtte rahaasjade haldamiseks. Rakendus optimeerib juhi ning raamatupidaja vahelist koostööd ning annab juhile mõeldud ülevaate ettevõtte finantsolukorrast.

Paindlik NOOM pakub erilahendusi

Üks korralik majandustarkvara on kohaldatav Teie ettevõtte soovide ja vajadustega. Astro Balticsi loodud majandustarkvaraga NOOM saate kindlad olla, et tarkvara suudab kaasas käia kõikide erisoovidega, mis Teie ettevõtte arenedes võivad tekkida.

Valdkonna tööpakkumised

PLAYTECH ESTONIA OÜ is hiring a SENIOR ACCOUNTANT in Tartu

Playtech Estonia OÜ

04. jaanuar 2019

Uudised

Tööriistad