Autor: Juuli Laanemets • 8. november 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Transpordiettevõtted põrusid tööinspektsiooni kontrollides

Sõidukijuhtide töö- ja puhkeaega kontrollisid tööinspektorid 26 ettevõttes, kus leidsid 270 rikkumist. Kõige sagedamini rikkusid veoseid vedavad autojuhid kohustuslike vaheaegade ja ööpäevase puhkeaja nõudeid.

Seaduse järgi peab autojuht tegema vaheaja pärast 4,5 tunnist sõitu. Samuti peab autojuht jälgima, et 24 tunni sisse mahuks puhkust minimaalselt 9 tundi.

„Tööinspektori ülesanne on välja selgitada, kas rikkumise põhjuseks on tööandja poolne töökorraldus või on kehtestatud nõuete eiramises süüdi konkreetne autojuht,” kinnitas sõidukijuhtide tööinspektor Ilmar Ronk. „Kui ühe tööandja palgal on mitu autojuhti, kellel kõigil on perioodiliselt sarnased rikkumised, siis viitab see tööandja poolt kehtestatud töökorraldusele, mis sunnib autojuhti eirama töö- ja puhkeajale kehtestatud nõudeid.”

Ronk selgitas, et töökorraldusest põhjustatud suuremad rikkumised toimuvad siis, kui sadamas ootavale laevale veetakse kaupa, näiteks puistematerjali või palki. „Sageli sõidavad ilma ettenähtud vaheaegadeta need autojuhid, kes tulevad koormaga Venemaalt.  Tavaliselt sõidab üks juht Venemaal ning Eestisse jõudes võtab teine juht temalt masina üle, sest politsei kontroll tuvastaks muidu koheselt töö- ja puhkeaja nõuete rikkumise. See tuleneb Venemaa eripärast ja on ettevõtte sisese töökorralduse küsimus. Euroopas sõitjatega tavaliselt selliseid probleeme pole,” lisas Ronk

Kolmandas kvartalis toimus esimest korda tööinspektorite ja politseinike ühine reid bussifirmadesse, kus kontrolliti bussijuhtide tööajagraafikute vastavust töö- ja puhkeaja nõuetele. Järgmisel aastal on kavas ühiseid reide jätkata.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700