Autor: Juuli Laanemets • 8. november 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tööinspektsioon tuvastas üle 3100 rikkumise ettevõtetes

Kolmandas kvartalis leidis Tööinspektsioon järelevalve käigus ettevõtetes 3161 rikkumist. Sellel perioodil külastas Tööinspektsioon 833 ettevõtet, sealhulgas mõnda neist korduvalt, et teha järelkontrolli leitud rikkumiste kõrvaldamise osas.

Rikkumisi leidus 80% külastatud ettevõtetes. Valdav enamik ehk 2550 rikkumist tuvastati erinevate töötervishoiu ja tööohutuse nõuete osas. Kõige sagedamini oli puudusi töökeskkonna riskianalüüsis, mis oli 166 ettevõttes kas puudulik või sootuks tegemata. 147 ettevõttes ei olnud läbi viidud töötajate esma- või täiendjuhendamist ning 128 ettevõttes ei järgitud töövahendite kasutamisel ohutusnõudeid.

82 korral peatasid tööinspektorid töö, mille jätkamine oli inimestele ohtlik. Kõige sagedamini tuli peatada ehitustöid, kus kasutatavad tellingud või redelid ei vastanud ohutusnõuetele.

168 juhul keelasid tööinspektorid töövahendi kasutamise. Seda tuli teha näiteks siis, kui töövahenditel puudusid kaitseseadised vältimaks kokkupuudet ohtlikult liikuva osaga või kui tõstetöödel kasutatavatel konksudel puudusid lukustusseadmed.

Tänavu tuli tööinspektoritel selliseid meetmeid rakendada tunduvalt sagedamini kui möödunud aasta III kvartalis: mullu peatati töö 42 juhul ning töövahendi kasutamine keelati 116 juhul.

Töösuhete alal tuvastasid tööinspektor-juristid 341 rikkumist. Tööandjate sagedasemad eksimused olid töötajate teavitamata jätmine töötasu maksmise tingimustest, töölepingu ülesütlemisest etteteatamise tähtaegadest ning töökorralduse reeglitest.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700