Autor: Juuli Laanemets • 29. oktoober 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Üle miljoni eurose petuskeemil 17 kahtlusalust

MTA uurimisosakonna töötajad avastasid laiaulatusliku käibemaksupettuse kütuseäris.

Kriminaalmenetluse käigus selgus, et skeemi keskmes olnud osaühing müüs aktsiisilaos kütust reaalse majandustegevuseta äriühingutele ja esitas käibemaksudeklaratsioonides maksukohustuse vähendamiseks valeandmeid.

Septembri keskel peeti Tallinnas, Harjumaal, Lääne- ja Ida-Virumaal ning Pärnus kahtlustatavatena kinni seitse inimest, kellest kaks viibivad seni vahi all. Kokku on hetkeseisuga kriminaalasjas neli vahistatut, kahtlustatavaid  on kokku 17, kellest 15 on füüsilised ning kaks juriidilised isikud.

Menetlust juhtiv Põhja ringkonnaprokurör Vallo Kariler ütles kahtlustatavate tausta kohta, et  kaks vahistatut on varem kriminaalkorras karistamata, kuid nad on uurimise all ka seoses teiste maksukuritegudega. Teised kaks vahi all viibivat kahtlustatavat ei ole varem maksukuritegudega seoses uurimise all olnud.

MTA uurimisosakonna Põhja talituse juhataja Terje Langi sõnul oli tegemist organiseeritud laiaulatusliku pettusega, mille avastamine on võitluses käibemaksupettustega oluliseks saavutuseks.

„Aktsiisilaost müüdud kütus vormistati nn variettevõtetele omatarbeks ning nende ettevõtete nimel vormistati ka fiktiivsed pandilepingud ja ostu-müügitehingud erinevate äriühingutega. Sellise tehingute ahelaga varjati kauba tegelikku omanikku ja välditi käibemaksukohustuse tekkimist,“ selgitas Lang.

MTA kodulehel vahendatakse, et kütuse käitleja peab seaduse järgi olema registreeritud majandustegevuse registris ja kütuse tarbimisse lubamisel peab olema tasunud maksu- ja tolliametile tagatise miljon euro ulatuses, kuid pettuseks kasutati ära kuni tänavu 1. aprillini kehtinud erandit. Nimelt võisid ettevõtted ilma neid nõudeid täitmata viia aktsiisilaost kütust välja omatarbeks, kinnitades aktsiisilaopidajale, et väljastatud kütust ei müüda, vaid kasutatakse omatarbeks.

Kriminaalmenetlus on alustatud karistusseadustiku paragrahvi järgi, mis käsitleb maksude maksmisest kõrvalehoidumist, kui sellega jäi maksudena laekumata 320 000 eurot või enam. Süüdimõistmisel saab kohus sellise kuriteo eest mõista kuni viieaastase vangistuse .

Menetlust viib läbi maksu- ja tolliameti uurimisosakond ning seda juhib Põhja ringkonnaprokuratuur.

Loe lisaks veel: Nurgatagune kütuseäri osutus suurpettuseks

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700