Autor: Juuli Laanemets • 25. oktoober 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Jaanuarist on KOV´ide määrused elektroonilises Riigi Teatajas

1. jaanuarist 2013 muutub linna või –valla õigusaktide leidmine inimestele lihtsamaks, aasta algusest avaldatakse elektroonilises Riigi Teatajas kõik kohalike omavalitsuste volikogude ja valitsuste määrused koos ajakohastatud terviktekstidega.

Justiitsminister Kristen Michali sõnul on tegu uuendusega, et tagada inimestele omavalitsuste ajakohaste määruste kättesaadavus ja teisest küljest luua omavalitsustele endile võimalus pidada nende aktide ajakohase seisu üle arvestust. „Need sammud lihtsustavad kindlasti kohalikul tasandil asjaajamist, kuna kõik omavalitsuste üldaktid saab kätte ühest kohast, juba tuttavaks saanud Riigi Teataja võrguväljaandest. Tulevikus saab kohalikku elu reguleeriva kehtiva määruse leidmine olema jõukohane igale arvutikasutajale. Sellega laheneb igapäevane probleem, et oli keeruline leida, millised aktid omavalitsuses elu korraldavad ja kuidas inimene või ettevõtja tegutsema peaks,“ leiab minister.

 Justiitsministeeriumi Riigi Teataja talitus alustas omavalitsuste määruste ajakohaste terviktekstide avaldamist 2011. aasta lõpus ning esimesena avaldasid kõik oma kehtivad, ajakohased määruste terviktekstid Saku ja Järva-Jaani vald ning Pärnu linn. Määruste avaldamisega alustasid esimeste hulgas Albu ja Viiratsi vald ning Haapsalu ja Jõgeva linn.

Praegu on alustanud oma määruste avaldamisega  juba üle saja omavalitsuse ning uusi liitujaid lisandub iga päev. 2013. aasta alguseks peavad olema Riigi Teatajaga liitunud kõik omavalitsused, kuna sellest ajast alates saavad määrused õigusjõu ja ametlikkuse vaid Riigi Teatajas avaldamisega.

Riigi Teataja elektroonilist keskkonda on viimastel aastatel oluliselt täiendatud uute kasutamismugavustega. Üheks kasutamismugavust lisavaks lahenduseks on Minu Riigi Teataja keskkond, mille kaudu saab näiteks valla või linna elanik tellida oma e-postile kõik oma valla või linna uued Riigi Teatajas avaldatavad  määrused. Samuti on võimalik jätkuvalt kasutada ka juba tuttavaks saanud otsingulahendusi.

Selleks, et kõigi 226 kohaliku omavalitsuse määrused saaksid probleemivabalt Riigi Teatajas avaldatud, korraldas Justiitsministeeriumi Riigi Teataja talitus teavitusüritused ja koolitused kõikides maakondades. Samuti on kohalikele omavalitsustele tagatud Justiitsministeeriumi poolt igapäevane tugi ja abi määruste avaldamise ettevalmistamisel.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700