Autor: Juuli Laanemets • 17. oktoober 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

KPMG: Pangad endiselt  kinnisvara finantseerimisel ettevaatlikud

Pangad on Kesk ja Ida-Euroopa (KIE) riikide kinnisvaraturu taastumise osas varasemast veelgi pessimistlikumad, selgub KPMG värskest uuringust CEE Property Lending Barometer 2012.

Hinnates KIE riikide kinnisvarasektori väljavaateid pankadelt finantseerimise hankimiseks, küsitles KPMG regiooni 35 juhtiva panga esindajaid. Uuringu tulemustest selgus, et kuigi ärilises mõttes tugevad kinnisvaraprojektid leiavad rahastamist ka rasketel aegadel, pühendavad regiooni pangad järjest vähem tähelepanu kinnisvara finantseerimisele.

“Vaikus arvukatel ehitusplatsidel on ilmselge märk, et regioonis napib raha kinnisvarasektori tarvis. Uuringu tulemused sunnivad meid mõtlema, kas kriis ikka on tegelikult lõppemas, nagu on öelnud mõned vaatlejad,“ ütles KPMG partner ning ettevõtte Balti riikide kinnisvarasektori juht Steve Austwick. „Eelmisel aastal arvasime, et tunneli lõpus on näha valgust. Praegu ei ole me enam väga kindlad selles, et ees ei oota hoopis uus tunnel.”

Austwick märgib, et mõnes riigis on uuringus osalenud pangaesindajad lausa öelnud, et nad ei taha üldse kinnisvaraprojektidega tegemist teha.

KPMG Baltics OÜ juhtivaudiitor ning ehitus- ja kinnisvarasektori juht Eero Kaup sõnas: „Vaid Balti riikide pangad näevad kinnisvaralaenude osas positiivseid muutusi, mis väljendub ka laenuprovisjonide vähenemise ootuses. Kõige suuremat laenuprovisjonide mahu kasvu ennustatakse Sloveenias ja Rumeenias. Baltikumi pangad on kõige vähem seda meelt, et restruktureerimise kaudu on võimalik edukalt toime tulla ka probleemsete kinnisvaralaenudega. Samas on Balti riikide pangad kõige avatumad refinantseerima laenusid, mille tasumise tähtaeg jõuab kätte paari järgneva aasta jooksul. Sarnaselt kogu regiooniga on Balti pangad endiselt ettevaatlikud uusarenduste finantseerimisel ning positiivset muutust võib täheldada vaid üüritulu kinnisvaraprojektide valdkonnas.”

Nagu varasemaltki, on selles osas teistest paremas seisus Poola ja Tšehhi Vabariik.

„Kõige enam on majanduslangus mõjutanud hotellindust ja vaba aja sektorit, kuid KIE pankade laenuvalmidus sõltub siiski konkreetse projekti headusest ning arendaja hea maine ning tegevusajalugu on määrava tähtsusega. Uuringu tulemuste põhjal on üks olulisemaid tegureid kasvavad intressimarginaalid, mis KIE riikide kinnisvarasektori jaoks ei ole just kõige parem uudis,“ lisas Austwick.

Uuringus osales 35 KIE riikide kinnisvarasektoris aktiivselt tegutsevat panka. Intervjuude käigus antud põhjalikes vastustes väljendasid juhtivate finantsasutuste esindajad oma arvamust kinnisvarasektori rahastamist kõige enam mõjutavates küsimustes. KPMG uuringus osalesid Balti riigid, Bulgaaria, Tšehhi Vabariik, Ungari, Poola, Rumeenia, Serbia, Slovakkia ja Sloveenia.

Uuringuga saab tutvuda SIIN.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700