Autor: Juuli Laanemets • 8. oktoober 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uuring: Enamik vastanutest peab EL toetuste mõju Eestile positiivseks

87 protsenti Eesti elanikest on kursis sellega, et Eesti saab Euroopa Liidust toetust ning suur osa hindab selle mõju Eesti majandusele positiivseks, selgus Faktum & Ariko augustis läbiviidud uuringust.

Euroopa Liidu struktuuritoetuste peamine eesmärk on toetada majanduse jätkusuutlikku arengut, parandada konkurentsivõimet ning tõsta tööhõivet. Valdavava osa vastanute hinnangul on struktuuritoetustel Eesti majandusarengule positiivne mõju. Vaid 5 protsenti eurotoetusest teadlikke inimesi peab selle mõju negatiivseks.

Aastaga on 7 protsendipunkti võrra 46 protsendini kasvanud struktuuritoetustest teadlike inimeste hulk, kes peavad euroraha planeerimist ja jagamist selgeks ja läbipaistvaks. Toetuste jagamise ja planeerimise peamise murena tõid vastajad välja informatsiooni vähese leviku.

Kõige kindlamalt teavad eestlased, et toetust saavad teed, raudteed, sadamad, regionaalareng ning ettevõtlus ja innovatsioon. Toetust saanud objektidest, projektidest ja tegevustest meenus vastajatele kõige sagedamini (59%) teedeehitus. Konkreetsetest projektidest nimetati kõige enam (4%) AHHAA keskust.

Valdav (65%) osa vastanutest arvab, et EL struktuuritoetused suunatakse õigetesse valdkondadesse. Vaid viiendik oli seda meelt, et nende valik ei ole õige. Tänasest rohkem toetust vajaksid vastajate hinnangul haridus (37%) ja vähem toetust vajaksid riiklikud struktuurid (14%).

Eestile on aastatel 2007 – 2013 regionaalpoliitika arendamiseks struktuuritoetustena ette nähtud kokku 3,40 miljardit eurot. Uuring viidi läbi rahandusministeeriumi tellimusel 18-74 aastaste Eesti alaliste elanike seas ja selle leiab siit  . Rohkem infot struktuuritoetuste kohta: www.struktuurifondid.ee  

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700