3. oktoober 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Soome kindlustusseltsid leebemad võrreldes Eesti omadega

Kohtupraktikast võib leida mitmeid näiteid, mis ilmestavad tõika, et Eesti kindlustsuseltsid on tunduvalt rangemad kahjuhüvitise väljamaksmisel võrreldes Soome seltsidega.

Advokaadibüroo LEXTAL vandeadvokaat Olavi-Jüri Luik rääkis Kindlustuse Aastakonverentsil, kui tähtis on ohutusnõuete eiramisel hooletuse, raske hooletuse ja tahtluse roll. Raske hooletus välistab Eestis pea alati hüvitise. Samas on piiri tõmmata keeruline. Hooletus võiks olla vähendamise või keeldumise alus, kuid siiski mitte automaatne alus, leiab Luik.

Näiteks Soomes on kohtulahend, kus isik jättis spordikoti väljaku äärde, sealt varastati autovõti ja sellega auto. Selts hüvitas kõik kahjud, Eestis ei hüvitataks sel juhtumil midagi. "Meil on väga pikk maa, et jõuda Põhjamaade standarditeni," nentis Luik.

Eestis on kohtulahend, kus kindlustusevõtja vend kõndis läbi maja küünlaga, maja süttis ja põles maha. Kindlustusselts vähendas makset 50%. Soomes aga süttisid saunakerise ääres kuivanud riided, saun põles maha ning sauna mahapõlemise kahjud hüvitati 75%.

Kui sõber näppas võtmed ja sõitis auto katki, siis selts keeldus hüvitisest ja Eesti kohus nõustus sellega. Kui võtmed aga varastati taskust ja nendega omakorda auto, siis leidis Eesti kohus, et hüvitisest keeldumine ei olnud õige.

Alati ei saa olla joove kahju hüvitamise välistamise alus. Oluline on vaadata põhjuslikku seost juhtunu ja kahju vahel. Riigikohus on leidnud, et kui kindlustusandja ei märganud pikendamata juhiluba, siis peab kannatanule siiski hüvitist maksma.

Soomes on leitud, et hüvitise vähendamine või keeldumine tuleb kõne alla vaid siis, kui kahju on põhjuslikus seoses ohutusnõuete rikkumisega. Sealjuures kindlustusandja peab tõendama süüd ja selle seost kahjuga ning siis, kui see ei olnud tahtlik või raskelt hooletu, võib ohutusnõuete rikkumisel kindlustushüvitist vähendada 1/4 – 1/3.

Eelnimetatust rohkem saab Soomes vähendada kindlustushüvitist vaid raske hooletuse korral ja teadmisega, et kahju tekib (keeldumine või 1/2). Kerge hooletuse korral hüvitatakse kahju täies ulatuses. Sealjuures tahtluse korral võib asjaoludest (vanus, haigus, meeleseisund, majanduslik seis) tulenevalt kõne alla tulla ka osaline hüvitamine.

Autor: Kadri Järve, Juuli Laanemets

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700