Amortisatsioon: ka lumehelves võib maja purustada

Palju vaidlusi kindlustuses on seotud amortisatsiooniga. Pärast kindlustusjuhtumit ei hüvita kindlustusandja reaalseid taastamiskulusid, vaid soovib viidates amortisatsioonile hüvitist vähendada, rääkis advokaadibüroo LEXTAL vandeadvokaat Alar Urm Kindlustuse Aastakonverentsil.

Amortiseerunud hoone hävimise korral ei saa olla eesmärgiks see, et ehitatakse uus hoone, toonitas Urm. Näiteks tõi Urm juhtumi, kus väga kehvas seisus angaar väikese lumesaju all kokku varises. Samas hoone kindlustamise puhul on kindlustusvõtja huvi, et hoone kindlustusjuhtumi korral taastatakse.

Probleem on siin ka see, et  ehitustehnilise ekspertiisi teostamise kvaliteet on väga ebaühtlane ja on puudus ehitusekspertiisi teenuse pakkujatest. Ekspertiiside läbiviimise alused on ebaühtlased. Nii on selguseta küsimus, kas hoone on 100% amortiseerunud siis, kui ta on varisemisohtlik või siis, kui hoone konstruktsiooni arvutuslik kulum on 100%. Kitsaskoht on siin veel see, et osa eksperte tugineb kehtetutele ENSV õigusaktidele, nentis vandeadvokaat.

Kindlustusandja peab tõendama hoone konstruktsiooni reaalset amortiseerumist, mitte arvutuslikule amortisatsioonile. Amortisatsiooni kohta kindlustuslepingu tüüptingimustes sätestatu võib eeltoodud põhjustel sageli olla vaieldav ja seda tuleb tõlgendada tüüptingimuste kasutaja kahjuks, rääkis Urm.

Masskindlustuse puhul kindlustaja ei vaata üldjuhul eset, aga suurema ehitise puhul peaksid kindlustajad täpsemalt otsa vaatama selle, mida nad kindlustavad ning lepingus seda selgemalt piiritlema, soovitas vandeadvokaat.

Osale arutelus

  • Kadri Järve, Juuli Laanemets

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Dokumentide haldus- ja arhiveerimise süsteem

Ellrex digidoc on ettevõtte dokumentide haldus- ja arhiveerimise süsteem mis on eraldatud raamatupidamise programmist.

Lihtne äritarkvara juhile

BudgetMatador on juhi töölaud ettevõtte rahaasjade haldamiseks. Rakendus optimeerib juhi ning raamatupidaja vahelist koostööd ning annab juhile mõeldud ülevaate ettevõtte finantsolukorrast.

Valdkonna tööpakkumised

PLAYTECH ESTONIA OÜ is hiring a SENIOR ACCOUNTANT in Tartu

Playtech Estonia OÜ

04. jaanuar 2019

Uudised

Tööriistad