Kas kindlustusselts on maksuhaldur?

Kui ettevõttes on piisavad rahavood, siis võiks kindlustada käibemaksuta, misläbi tuleks viiendiku võrra odavam hüvitis, rääkis advokaadibüroo LEXTAL vandeadvokaat Olavi-Jüri Luik Kindlustuse Aastakonverentsil.

Väikefirma puhul peab arvestama, et seda käibemaksu pole võtta kuskilt, kui vaja taastada eset. Poliisil võiks olla kirjas, et kindlustatud koos käibemaksuga ja hüvitatakse koos käibemaksuga, jagas Luik soovitusi.
 
Saksamaal ja Soomes ei ole kindlustusandja maksuhaldur, aga Eestis kipub transformeeruma millegiks muuks. Kindlustusvõtjat ei saa sundida käibemaksu tagasiküsimisele, rõhutas Luik.

Ei sobi variant, et hüvitist küsitakse käibemaksuga, aga hüvitist makstakse ilma käibemaksuta „Ei saa olla, et kindlustus on aluseti rikastumise allikas seltsile. See oleks ju pettus!” sõnas vandeadvokaat.
Tuleb silmas pidada siiski seda, et kui ilma käibemaksuta seda teha, siis on ka vahendustasud väiksemad, tõi Luik välja miinuspoole maaklerite jaoks.
Vastav tüüptingimus pole automaatselt tühine, toonitas Luik.

Kui aga liikluskindlustuse kahju puhul tekib situatsioon, kus selts hüvitab kannatanule ilma käibemaksuta hüvitise, millega autoremondikoja arve käibemaksu osa jääb katmata, siis selle osa saab kannatanu omakorda sisse nõuda liikluseõnnetuse süüdlaselt. Süüdlane aga peab seda vaidlust omakorda lahendama seltsiga, kes peaks vähemalt teoreetiliselt käibemaksu summa tagastama süüdlasele, rääkis Luik.

Osale arutelus

  • Kadri Järve, Juuli Laanemets

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Parima juhtimisaruandluse ja automatiseeritud raamatupidamisega majandustarkvara Suno365

Columbus Eesti on toonud turule uue täisfunktsionaalse majandustarkvara Suno365. Tegu on pilvepõhise ja kuutasulise majandustarkvaraga (ERP) ettevõtetele, kes hindavad kaasaegseid lahendusi taskukohaste kuludega.

Lihtne äritarkvara juhile

BudgetMatador on juhi töölaud ettevõtte rahaasjade haldamiseks. Rakendus optimeerib juhi ning raamatupidaja vahelist koostööd ning annab juhile mõeldud ülevaate ettevõtte finantsolukorrast.

Valdkonna tööpakkumised

PLAYTECH ESTONIA OÜ is hiring a SENIOR ACCOUNTANT in Tartu

Playtech Estonia OÜ

04. jaanuar 2019

Uudised

Tööriistad