Kas kindlustusselts on maksuhaldur?

Kui ettevõttes on piisavad rahavood, siis võiks kindlustada käibemaksuta, misläbi tuleks viiendiku võrra odavam hüvitis, rääkis advokaadibüroo LEXTAL vandeadvokaat Olavi-Jüri Luik Kindlustuse Aastakonverentsil.

Väikefirma puhul peab arvestama, et seda käibemaksu pole võtta kuskilt, kui vaja taastada eset. Poliisil võiks olla kirjas, et kindlustatud koos käibemaksuga ja hüvitatakse koos käibemaksuga, jagas Luik soovitusi.
 
Saksamaal ja Soomes ei ole kindlustusandja maksuhaldur, aga Eestis kipub transformeeruma millegiks muuks. Kindlustusvõtjat ei saa sundida käibemaksu tagasiküsimisele, rõhutas Luik.

Ei sobi variant, et hüvitist küsitakse käibemaksuga, aga hüvitist makstakse ilma käibemaksuta „Ei saa olla, et kindlustus on aluseti rikastumise allikas seltsile. See oleks ju pettus!” sõnas vandeadvokaat.
Tuleb silmas pidada siiski seda, et kui ilma käibemaksuta seda teha, siis on ka vahendustasud väiksemad, tõi Luik välja miinuspoole maaklerite jaoks.
Vastav tüüptingimus pole automaatselt tühine, toonitas Luik.

Kui aga liikluskindlustuse kahju puhul tekib situatsioon, kus selts hüvitab kannatanule ilma käibemaksuta hüvitise, millega autoremondikoja arve käibemaksu osa jääb katmata, siis selle osa saab kannatanu omakorda sisse nõuda liikluseõnnetuse süüdlaselt. Süüdlane aga peab seda vaidlust omakorda lahendama seltsiga, kes peaks vähemalt teoreetiliselt käibemaksu summa tagastama süüdlasele, rääkis Luik.

Osale arutelus

  • Kadri Järve, Juuli Laanemets

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Paindlik NOOM pakub erilahendusi

Üks korralik majandustarkvara on kohaldatav Teie ettevõtte soovide ja vajadustega. Astro Balticsi loodud majandustarkvaraga NOOM saate kindlad olla, et tarkvara suudab kaasas käia kõikide erisoovidega, mis Teie ettevõtte arenedes võivad tekkida.

Innovatiivne ja suurte võimalustega Microsoft Dynamics NAV

Keskmistele ja suurtele ettevõtetele mõeldud Dynamics NAV on Microsofti majandustarkvaradest globaalselt enim müüdud ja kiiremini arenev lahendus, mida on viimasel kümnendil jõuliselt arendatud.

Valdkonna tööpakkumised

TALOT otsib PEARAAMATUPIDAJAT

Talot AS

31. august 2018

Uudised

Tööriistad