Hinnatõusu taga kallinenud nafta

Augustis tõusid hinnad võrreldes eelmise aasta sama ajaga 3,8 protsenti, eurotsoonis kiirenes aastane hinnatõus esialgsel hinnangul 2,6 protsendini. Nii Eestis kui eurotsoonis veab inflatsiooni nafta hinnatõus välisturgudel vahendas toimunut Rahandusministeeriumi analüütik Kristjan Pungas.

Augusti hindu mõjutas eelkõige energiatoodete kallinemine, mida osaliselt tasakaalustas toiduainete ja alkoholi odavnemine. Vaatamata maailmamajanduse nõrgenenud kasvuväljavaadetele on nafta hinnad välisturgudel viimasel kahel kuul kiirelt tõusnud. Lisaks mootorikütuse kallinemisele põhjustasid kõrged toornafta hinnad välisturgudel ka soojuse kallinemise jätkumise. Mõnevõrra on seda võimendanud euro odavnemine. Lisaks mõjutas hindu augustis võrgutasude tõusust tingitud elektri mõningane kallinemine ning riiete ja jalatsite allahindluste lõppemine.

Eelmainitud hinnatõuse kompenseeris pisut värskete aiasaaduste hooajaline odavnemine ning kokkuostuhindade langusest tingitud piimatoodete odavnemine. Tuntav mõju oli ka lahja alkoholi sooduskampaaniatel.

Suurenev palgatulu ning kasvav tarbimine võimaldasid kaupmeestel tõsta riiete ja jalatsite kaubandusliku marginaali teises kvartalis ka buumiaastate tasemest kõrgemale. Osalt seetõttu on garderoobikaupade hinnatõus meil üks EL-i kiiremaid.

Rahandusministeeriumi nädal tagasi avalikustatud suvise majandusprognoosi järgi pidurdub inflatsioon möödunud aasta 5 protsendilt tänavu 3,9 protsendini ning 2013. aastal 3,5 protsendini. Inflatsiooniprognoosi on kevadisega võrreldes tõstetud nii välis- kui sisemaiste tegurite suurema mõju tõttu.

Osale arutelus

  • Juuli Laanemets

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Paindlik NOOM pakub erilahendusi

Üks korralik majandustarkvara on kohaldatav Teie ettevõtte soovide ja vajadustega. Astro Balticsi loodud majandustarkvaraga NOOM saate kindlad olla, et tarkvara suudab kaasas käia kõikide erisoovidega, mis Teie ettevõtte arenedes võivad tekkida.

Innovatiivne ja suurte võimalustega Microsoft Dynamics NAV

Keskmistele ja suurtele ettevõtetele mõeldud Dynamics NAV on Microsofti majandustarkvaradest globaalselt enim müüdud ja kiiremini arenev lahendus, mida on viimasel kümnendil jõuliselt arendatud.

Valdkonna tööpakkumised

TALOT otsib PEARAAMATUPIDAJAT

Talot AS

31. august 2018

Uudised

Tööriistad