Autor: Juuli Laanemets • 5. september 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

SEB: Liisinguturg kasvas tänavu kiiremini laenuturust

Eesti liisinguturu uusmüük on tänavu kuue kuuga kasvanud aastaarvestuses 40 protsenti, samas kui laenuturu uute tehingute maht on tõusnud 11 protsenti.

Tõus on toimunud kõikides peamiste liisinguvarade liikides: sõiduautoliising on kasvanud Eestis 27, seadmeliising 24 ning kommertssõidukiliising 50 protsenti. IT-tehnika liising on tõusnud 6 ja vagunite ning vedurite liisimine on suurenenud üle 200 protsendi eelmise aasta sama ajaga võrreldes.

 „Investeeringud liisingu toel  on kasvanud tänavu kiiremini kui laenu abil, kuna erinevalt laenust ei nõuta liisingulepingule tavaliselt lisatagatist, krediidi tagatiseks on liisitav asi ise: sõiduk, veok, masin või seade,“ selgitas liisingu eeliseid SEB  Liisingu juht Ainar Leppänen.

Leppänen märkis, et liisingulahendused on tänases olukorras atraktiivsed, aidates ettevõtjatel lihtsamini majandustegevus taastada või alustada.

“Paljud ettevõtted uuendasid  enne majanduslangust oma masinaparki ja suurendasid selle võimsuse tasemeni, milleni kriisiajal  ja pärast seda ei küünditud. Täna, kus tootmismahud on kasvanud ja võidakse vajada täiendavaid käibevahendeid, on üks võimalusi vahendite saamiseks lease-back tehingute sõlmimine hästisäilinud seadmepargile. Seda võimalust on osa ettevõtteid ka kasutanud, näiteks tootmis-, veondus  ja põllumajandussektoris,“ ütles Leppänen.

Lisaks toodavad ettevõtete liisitud varad rahavoogu, mistõttu on nende investeerimistasuvus üsna vahetult ja lihtsasti arvutatav. Kõik see on kaasa aidanud liisinguturu suhteliselt kiiremale kasvule.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700