Ettevõtlussektori kasum tõusis tänu sisetarbimisele

Ettevõtlussektori müügitulu, kulud ja kogukasum suurenesid 2012. aasta II kvartalis nii eelmise kvartali kui ka eelmise aasta sama kvartaliga võrreldes, teatab Statistikaamet.

Ettevõtlussektori kogukasum oli 2012. aasta II kvartalis 833 miljonit eurot, mis oli 11% suurem eelmise aasta II kvartalis teenitud kasumist ja ületas sesoonselt korrigeeritud andmetel käesoleva aasta I kvartali kasumit 8%. Suurima panuse kogukasumi juurdekasvu andsid põhiliselt sisetarbimisele panustavad tegevusalad — ehitus, jaekaubandus ja energeetika. Ettevõtlussektori kogukasumis suurima osatähtsusega töötleva tööstuse kasum vähenes eelmise aasta II kvartaliga võrreldes 10%. Töötleva tööstuse kasumi muutust mõjutas eelkõige ekspordile suunatud elektroonikatööstuse kasumi vähenemine.

Ettevõtted müüsid 2012. aasta II kvartalis kaupu ja teenuseid 11,7 miljardi euro eest, mis oli 10% rohkem kui aasta tagasi samal ajal. Kogu ettevõtluse müügitulus kõige suuremat osatähtsust omavate kaubandus-, töötleva tööstuse ning veondus- ja laondusettevõtete müügitulu kasvas vastavalt 13%, 2% ja 8%. Enim ehk 28% suurenes aastaga ehitusettevõtete müügitulu.

Ettevõtete kulud suurenesid 2011. aasta II kvartaliga võrreldes 10%, sealhulgas tööjõukulud 12%. Tööga hõivatud isikute ja töötatud tundide arv suurenes vastavalt 4% ja 6%. Jätkus ettevõtete tootlikkusnäitajate kasv. Nii ettevõtlussektori tunnitootlikkus puhta lisandväärtuse alusel (puhas lisandväärtus jagatud töötundide arvuga) kui ka ettevõtete keskmine tööjõukulu tunnis suurenesid aastaga 6%. Eelmise aasta II kvartalis suurenesid samad näitajad vastavalt 22% ja 6%.

Eesti Konjunktuuriinstituudi avaldatav majandususaldusindeks näitas Eesti ettevõtjate ja tarbijate kindlustunde püsimist aasta algusega samal tasemel. Samas on see võrreldes eelmise aasta I poolaastaga, mil näitaja oli viimaste aastate kõrgeim, tunduvalt vähenenud.

Ettevõtete investeerimisaktiivsus püsib. Ettevõtted investeerisid 2012. aasta II kvartalis 645 miljonit eurot, mis oli 10% rohkem kui eelmise aasta samal ajal. Investeeriti peamiselt masinatesse ja seadmetesse ning hoonete ja rajatiste ehitamisse ja rekonstrueerimisse. Suuremad investeerijad olid energia-, töötleva tööstuse ning veonduse- ja laondusettevõtted, kes tegid kokku ligi poole ettevõtete koguinvesteeringutest.

Osale arutelus

  • Juuli Laanemets

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Majandustarkvara RAPID

Tarkvaraga RAPID saate korraldada keskmise või väikese ettevõtte raamatupidamise ja majandusarvestuse - laoarvestus, palgaarvestus, teenindus, üüriarvestus, jm. RAPIDi tasuta versiooniga saab töö tehtud üksikettevõtja, alustav ettevõte või mittetulundusühing.

Tarkvararobootika ja tööprotsesside automatiseerimine – millal see läbimurde saavutab?

Olles kuulnud tarkvararobootikast ja tööprotsesside automatiseerimisest (robotic process automation, RPA), hakkavad ettevõtted sageli mõtlema, kas peaks eelistama RPAd praeguste süsteemide uute funktsioonidega värskendamise või integreeritud lahenduste loomise asemel.

Valdkonna tööpakkumised

PricewaterhouseCoopers otsib RAAMATUPIDAJAT

PricewaterhouseCoopers AS

04. veebruar 2019

Uudised

Tööriistad