MTA: Euroliidust ostetud uutelt sõidukitelt tuleb käibemaks tasuda

MTA tuvastas, et 2011. aastal ja 2012. aasta esimese kuue kuuga soetati Euroopa Liidu riikidest üle 700 uue sõiduki.

Maksu- ja tolliameti kontrolliosakonna juhataja Kaido Lemendiku sõnul peab käibemaksu tasuma maksukohustuslasena või piiratud maksukohustuslasena registreerimata isik, kes soetab uue sõiduki teisest liikmesriigist. „See tähendab, et ka füüsilised isikud ja juriidilised isikud, kes ei ole käibemaksukohustuslased, peavad ELi liikmesriigist uute sõidukite soetamisel Eestis käibemaksu tasuma,“ lisas Lemendik.

Uueks sõidukiks loetakse maismaa mootorsõidukit mootorimahuga üle 48 kuupsentimeetri või mootorivõimsusega üle 7,2 kilovati (kW) ja sõidukit, mis võõrandatakse enne kuue kuu möödumist esmasest kasutusele võtmisest või millega on sõidetud alla 6000 kilomeetri. Seega on uus sõiduk vähem kui 6 kuud vana või kui vanusest hoolimata on sellega sõidetud vähem kui 6000 kilomeetrit.

Uue sõiduki soetamise kohta tuleb isikul esitada tollideklaratsioon, ostuarve ning Maksu- ja Tolliameti nõudmisel müügileping. Tollideklaratsiooni vormil täidetakse järgmised lahtrid: kauba saatja, kauba nimetus, kauba saaja, lähteriik, kauba maksumus, valuuta, kauba kirjeldus, maksumäär ja -summa.

Maksu- ja tolliamet saadab 30 inimesele teavituskirjad, milles selgitatakse ELi riikidest uue sõiduki soetamisega kaasnevaid maksukohustusi ja palutakse eelpool nimetatud käibemaksukohustus täita. Samuti kontrollib maksuhaldur 44 inimest, kes lisaks käibemaksu tasumata jätmisele ei ole soetamise ajal ja sellele eelnenud perioodidel deklareerinud ka maksustatavat tulu. Ühel konkreetsel juhul on inimene soetanud 2012. aastal uue Porsche 911 Carrera S-i, mille ligikaudne soetusmaksumus on 100 000 eurot, kuid inimene ei ole viimastel aastatel maksustatavat tulu deklareerinud. Sarnaseid olukordi on veel.

Täiendavat infot uute sõidukite soetamisest ning tollideklaratsiooni esitamise tähtaegadest leiab maksuameti koduleheküljelt SIIN.

Osale arutelus

  • Juuli Laanemets

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Lihtne äritarkvara juhile

BudgetMatador on juhi töölaud ettevõtte rahaasjade haldamiseks. Rakendus optimeerib juhi ning raamatupidaja vahelist koostööd ning annab juhile mõeldud ülevaate ettevõtte finantsolukorrast.

Paindlik NOOM pakub erilahendusi

Üks korralik majandustarkvara on kohaldatav Teie ettevõtte soovide ja vajadustega. Astro Balticsi loodud majandustarkvaraga NOOM saate kindlad olla, et tarkvara suudab kaasas käia kõikide erisoovidega, mis Teie ettevõtte arenedes võivad tekkida.

Valdkonna tööpakkumised

PLAYTECH ESTONIA OÜ is hiring a SENIOR ACCOUNTANT in Tartu

Playtech Estonia OÜ

04. jaanuar 2019

Uudised

Tööriistad