8. august 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Majandusaasta aruande allkirjastab vähemalt üks juhatuse liige

04.06.2012 jõustus raamatupidamise seaduse muudatus, millega muudeti majandusaasta aruande allkirjastamise nõudeid.

Muudatuse kohaselt allkirjastab vähemalt üks tegevjuhtkonna liige ettevõtte majandusaasta aruande viivitamata pärast selle heakskiitmist, näidates ära majandusaasta aruande koostamise lõpetamise kuupäeva.

Kuni muutmise kuupäevani kehtis regulatsioon, mille kohaselt pidid kõik juhatuse liikmed majandusaasta aruande allkirjastama. Nimetatud kohustus tekitas praktikas ettevõtetes mitmeid probleeme ja takistusi majandusaasta aruannete tähtaegsel koostamisel ning äriregistrisse esitamisel. Põhjusi võis olla mitmeid näiteks juhatuse liige haigestus või oli pikemalt välisreisil vms.

Tegevused majandusaasta aruande koostamisel ja esitamisel

Seadus näeb ette tegevjuhtkonna kohustuse määratleda majandusaasta aruande koostamise lõpetamise kuupäev. Täpsemalt on seaduses sätestatud, et majandusaasta aruande koostamise lõpetamise kuupäevaks loetakse kuupäev, millal tegevjuhtkond kiitis majandusaasta aruande heaks.(i) raamatupidamise aastaaruande koostamine; majandusaasta aruande heakskiitmine.

Tulenevalt sellest täiendati RPS`i nii, et oleks võimalik eristada majandusaasta aruande koostamisega ja aruande esitamisega seotud tegevusi (RPS § 14 lg 2 ja 21).Seadus täpsustab alljärgnevad tegevusetapid:1) Majandusaasta aruande koostamine:

(ii) tegevusaruande koostamine;(iii)

2) Majandusaasta aruande esitamine:

(i) audiitorkontroll;(ii) äriühingute puhul majandusaasta kasumi jaotamise või kahjumi katmise ettepaneku koostamine;(iii) majandusaasta aruande esitamine kinnitamiseks.

Seega majandusaasta aruande koostamise lõpetamise kuupäev on seotud majandusaasta aruande koostamise viimase protseduuri tegemisega, milleks on aruande heakskiitmine tegevjuhtkonna poolt.

Majandusaasta aruande heakskiitmine ja allkirjastamine

Heakskiitmine toimub tegevjuhtkonna kui ühtse organi poolt ning seda, millises vormis tuleb heakskiitmise otsus teha, seadusandja ette ei näe. Siiski vastavasisulised vorminõuded võivad tuleneda, näiteks ettevõtte põhikirjast ja/või muudest sisesuhet reguleerivatest dokumentidest. Juhul, kui sisesuhetes vastavaid regulatsioone ei ole, on soovitav võimalike hilisemate vaidluste vältimiseks koostada kirjalikult või kirjalikku taasesitamist võimaldavas vormis tegevjuhtkonna koosoleku protokoll ja/või otsus, milles tegevjuhtkond kui kollektiivne organ võtab vastu otsuse majandusaasta aruande heakskiitmise kohta. Samuti võib ette näha vabamaid protseduurireegleid heakskiitmise otsuse osas, näiteks eri maailmajagudes olevad juhatuse liikmed annavad oma heakskiidu, kas e-kirja või sms-lühisõnumi teel, vältides seesuguselt eelneva olukorra tekkimist, mil majandusaasta aruande esitamine takerdus formaalsete protseduurireeglite taha, kus oli vajalik kõigi juhatuse liikmete omakäeline allkirjastamine.

Seaduse kohaselt allkirjastab majandusaasta aruande vähemalt üks tegevjuhtkonna liige viivitamata pärast selle heakskiitmist. Seega võib järeldada, et kirjalik vorminõue on ette nähtud majandusaasta aruande allkirjastamisel, mille puhul peab nimetatud dokument olema vähemalt ühe tegevjuhtkonna liikme poolt omakäeliselt allkirjastatud. Seadus küll näeb ette allkirjastamise võimaluse ühe liikme poolt, kuid see ei välista võimalust, et aruande võivad allkirjastada ka mitu või kõik tegevjuhtkonna liikmed.

Majandusaasta aruande heakskiitmisega kinnitab tegevjuhtkond majandusaasta aruandes esitatud andmete õigsust ja täielikkust, sealhulgas seda, et raamatupidamise aastaaruanne annab kooskõlas rakendatava raamatupidamistavaga õige ja õiglase ülevaate raamatupidamiskohustuslase finantsseisundist, majandustulemusest ja rahavoogudest.

Kokkuvõtlikult võib asuda seisukohale, et muudatused ja täpsustused majandusaasta aruannete allkirjastamise ja sellele eelnevate tegevuste regulatsioonis muudavad majandusaasta aruannete allkirjastamise protsessi selgemaks, paindlikumaks, tähtaegsemaks ning lihtsamaks.

Autor: Merlin Salvik, Juuli Laanemets

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700