Autor: Juuli Laanemets • 20. juuni 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

200 kiiremat korterelamut saavad veel taotleda toetust

Viimastel kuudel on korterelamute huvi KredExi poolt pakutava rekonstrueerimisetoetuse vastu oluliselt tõusnud. Kokku on toetuse saamiseks esitatud 445 toetuse taotlust, millest positiivse otsuse on saanud 334 korterelamut 10,74 mln euro ulatuses.

Vabasid vahendeid rekonstrueerimistoetuse taotlemiseks on 5 miljonit eurot ning hinnanguliselt saavad toetust veel ligi 200 korterelamut.

„Kuna korterelamu rekonstrueerimisprotsess võtab alates planeerimisest kuni ehitamiseni aega umbes aasta, soovitame kõigil korterelamutel, kes soovivad maja energiatõhusamaks muuta, vajalike ettevalmistöödega igal juhul jätkata või alustada, juhul kui seda siiani tehtud ei ole. Tõenäoliselt jätkatakse korterelamute rekonstrueerimise riikliku finantseerimisega ka aastal 2013, mille täpsemad tingimused selguvad riigieelarve läbirääkimiste käigus selle aasta sügisel. Ettevalmistavate tööde jaoks jätkub endiselt  energiaauditi, ehitusprojekti ja ekspertiisi toetuse väljastamine, mis katab 50% tehtud kulutustest,“ ütles KredExi eluaseme ja energiatõhususe divisjoni juht Mirja Adler.KredExile esitatud 445 toetuse taotlusest soovib 62 korterelamut saada 35%, 134 korterelamut 25% ja  249 korterelamut 15% toetust. Toetust saanud majade oodatav energiasääst on 40%.KredExi pikaajalise sooduslaenu ressurss korterelamute renoveerimiseks on tänaseks välja antud, mis tähendab eelkõige fikseeritud intressi perioodi lühenemist ning intressi sõltumist Euriborist. SEB ja Swedbank jätkavad koostöös KredExiga korterelamutele renoveerimislaenu väljastamist oma vahenditest.„Korterelamu renoveerimiseks antava laenu intress on endiselt soodne, kuid tulenevalt KredExi vahendite lõppemisest ei ole enam võimalik fikseerida intressi 10 aastaks,“ täiendas Adler.Korterelamute toetamiseks kasutatakse vahendeid, mis saadakse Eesti riigi kasutamata saastekvootide müügist Luksemburgi Suurhertsogiriigile. Toetustaotlusi saab esitada alates 30. septembrist 2010 kuni vahendite ammendumiseni või 30. novembrini 2013.a.

Korterelamute renoveerimislaenu programmi töötas välja KredEx koostöös Saksamaa Arengupangaga KfW Bankengruppe ning Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumiga. Korterelamu renoveerimislaenu finantseeriti Euroopa Liidu Regionaalarengu Fondist ja Euroopa Nõukogu Arengupangast võetud laenuvahenditest.

KredEx on riigile kuuluv finantsasutus, mis aitab parandada Eesti ettevõtete rahastamisvõimalusi, maandab krediidiriske ja võimaldab inimestel rajada või renoveerida oma kodu.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700