Autor: Juuli Laanemets • 19. juuni 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rändlus ehk roaming laiendab e-arvete kasutust

Itella Information alustas mais e-arvete rändluse ehk roamingu pakkumist ettevõtetele, kelle arveldusprotsess on täielikult üle läinud infosüsteemide vahelisele e-arveldusele. Lisaks Itellale pakub e-arvete rändlust ka eArvekeskus.

Karl-Eric Schneider, Itella Informationi tegevjuht tõi välja rändluse eelised: „Operaatorite vahelise e-arvete rändluse eesmärk on väiksemate kuludega, kiirem ja läbipaistvam ostuprotsess meie klientidele. Kasvab e-teadlikkus ja loob eeldused kõikide arveldusprotsessi osapoolte suure eesmärgi – paberivaba raamatupidamine – saavutamiseks.“

 Andres Lilleste, Itella Informationi tootejuht selgitas rändlust: „E-arvete rändlus on arvete üle andmine e-kujul ühelt e-arve operaatorilt teisele. See tähendab, et välja saadetav arve on saatjalt saajani liikudes olnud algusest lõpuni e-kujul. Eestis tähendab see, et arve vastuvõtja saab e-arve talle meelepärases või teenuse pakkujast sõltuvas formaadis ning sellele lisaks ka arve pildi. Reeglina on viimane PDF-kujul. Rändlus tagab, et e-arveid saadakse kõigilt teistelt rändlusega liitunud e-arve operaatoritelt. Seni piirdus e-arvete saamise võimalus sama teenuspakkuja klientidega.“ Rändluse kaudu liikunud arved jõuavad reeglina vastuvõtja arvete e-menetlus keskkonda, kus toimub nii arvete kinnitamine kui ka kulude jaotamine. Eesmärk on muuta manuaalne andmete sisestamine finantstarkvarasse ja füüsiline arvete allkirjastamine mineviku nähtuseks. Seejuures ei mängi rolli ettevõtte suurus või asjaolu, kas tegu on avaliku või erasektori ettevõttega. Eesmärk on kõigil sama ja ka protsessid on kattuvad. Esimesed e-arved rändlesid 4. mail.Lilleste tõi välja olulised punktid millele ettevõte peab vastama, et olla valmis kasutama e-arveid: „Keskkonda, kus arveid digitaalselt menetleda, kulud kinnitada ja jaotada kontodele-kulukohtadele. Sageli on operaatoritel olemas valmis lahendused. Teiseks on vaja tehnilist lahendust, et digitaalselt menetletud dokumendid üle viia finantstarkvarasse. Reeglina valmib see operaatori ja kliendi koostöös. Kolmandaks oluliseks punktiks on vaja reaalselt e-arveid, peab olema arvete väljastajaid, kes suudavad oma tarkvarast välja anda arved andmefailina, siis saab neist operaatori abiga formeerida e-arved.”

Olenevalt kasutatavast tarkvarast võib olla olukord, kus arvete vastuvõtja ei pea midagi juurde tellima olemasolevale finantstarkavarale, et arveid digitaalsel kujul importida.

Täna kasutab e-arvete rändlust juba kas arve saatja või vastuvõtjana peaaegu kogu Itella ja Eesti Posti klientide baas – rändlus on kahesuunaline. Seega kokku ca 500 ettevõtet/asutust.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700