Autor: Juuli Laanemets • 5. juuni 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Hiina ettevõtetes kasvas  krediidipõhine müük

Coface maksekäitumise uuringust selgus, et Hiina ettevõtetes suurenes pärast majandus-languse perioodi järsult järelmaksuga müügi osakaal. 90% Hiina ettevõtetest kasutab krediiditehinguid.

Alates 2008. aasta kriisist on krediidipõhine müük kujunenud Hiinas ettevõtete peamiseks rahastamise viisiks. Antud meetodit eelistavate ettevõtete osakaal tõusis 2011. aastal 90%-ni, samas kui 4 aastat tagasi oli see vaid 65%. Kõnealune ilming on eeldatavalt seotud konkurentsi kasvu (53% uuringus osalenud ettevõtte kohaselt) ning turuosaliste kasvanud usaldusväärsusega (23.5% vastanute kohaselt). Üha vähem ettevõtteid on sunnitud tulenevalt klientide rahavoo-probleemidest pakkuma kokkuleppelisi maksetingimusi (vastavalt 17% 2011. a. võrrelduna 25% 2010. a.).

75% tehingutest viiakse läbi 60 (või vähema) päeva jooksul, mis tagab madala riski, 90 päeva jooksul lõpule viidavad tehingud on jätkuvalt harvad ning seonduvad peamiselt ühekordsete lepingutega.

Makseviivitused sagenevad, kuid on lühemaajalised, mille makseviivitused kestavad tavapäraselt 60 päeva ning enam. Võttes arvesse uute energiaallikate märkimisväärset tootlikkust ning ületootmist tuleks tähelepanu pöörata ka päikeseenergiatööstusele. Vastava majandusharu kasv on jätkuvalt stabiilne vaatamata kodumaise turu väikesele tarbimismahule, kõrgetele edasimüügihindadele ning riigipoolsete dotatsiooni puudumisele.

Hiina krediidipõhise müügi kasvu loogiliseks järelmiks on omamaiste ostjate poolt põhjustatavate makseviivituste kasv. Makseviivituste all kannatas 79% ettevõtteid, 2010. aastal oli vastav näitaja 67.4%. Oluline on märkida, et 2008. aastal kannatas makseviivituste käes üle 90% ettevõtetest.Sellele vaatamata on makseviivitused aga lühemaajalise kestusega. Vaid 10% viivitustest kestis enam kui 90 päeva maksetähtajast arvates. 36.5% arvetest tasutakse maksetähtajast arvates 30 päeva jooksul. Vastav näitaja on 2008. aastast alates pidevalt paranenud. Nimetatud trend ei puuduta aga kolme sektorit: ehitus-, metalli- ning tekstiilitööstust

Sarnaselt eelmisele aastale on 63% ettevõtete kohaselt viivituste peamiseks põhjuseks klientide raske majandusseis ühendatuna rahaliste vahendite nappuse, konkurentsi kasvu ning välisfinantseerimise halva kättesaadavusega.

Vaatamata 2011. aasta majanduskasvu pidurdumisele, rahaliste abimeetmete lõdvenemisele, karmile rahanduspoliitikale ning välisnõudluse vähenemisele püsisid Hiina ettevõtete makseharjumused rahvusvaheliselt aktsepteeritaval tasemel. Sellele vaatamata mõjutavad 2012. aastal ettevõtete finantsseisu jätkuvalt sularahaprobleemid, konkurentsi tihenemine ning väikeettevõtete raskendatud ligipääs krediidile. Just viimane asjaolu oli ettevõtete makseraskuste peamiseks põhjuseks ka 2011. aastal. 

Coface Eesti esindaja Kairi Vaade-Kuusemets selgitas, „Meie kogemuse põhjal on kauplemine Hiinaga üldiselt stabiilne ja turvaline, maksehäireid esineb suhteliselt vähe võrreldes maksehäirete keskmist arvukusega mujal maailmas. Kõige suurem probleem on reeglina see, et satutakse kas petturite ohvriks või kaubeldakse mõne teada-tuntud probleemse mainega ettevõtetega. Ikka ja jälle pöördutakse meie poole murega, kus on tehtud ettemaks kauba eest ning kaupa pole saadud. Uurimisel on selgunud, et sellist ettevõtet pole olemaski. Palju on pöördutud ka murega, kus kaup ei vasta kokkulepitud kvaliteedile. Ettevõtete tausta uurides on selgunud jälle, et tegu on tuntud probleemsete ettevõtetega. Selle vastu aitab eelnev ettevõtte taustauuring, krediidiraport.“

Mured 2012. aastal: ebapiisav juurdepääs laenuturule

2012. aastal võib Hiina majandustõus aeglustuda, olles aasta kokkuvõttes 8%. Coface’i Hiinaga seonduva kogemustepagasi kohaselt on ligipääs pankade poolt pakutavale finantseerimisele jätkuvalt piiratud erasektori ettevõtete ning eriti väikese suurusega ettevõtete jaoks. Eeltoodut kinnitavad ka uuringu tulemused: umbkaudu 1/3 uuringust osa võtnud ettevõtetest peab 2012. aasta peamiseks ohuks piiratud juurdepääsu laenuturgudele.Kuivõrd pankade poolt pakutavad finantseerimisvõimalused on tagatud eelkõige avaliku sektori ettevõtetele (60% rahalistest vahenditest eraldatakse riigiettevõtetele ning kohalikele omavalitsustele) peavad väikeettevõtted otsima rahastamisallikaid mujalt, sealhulgas varipangadust kasutades. Nimetatud mitteametlik krediiditurg on kasvanud tänu krediidituru moonutustele, mille on omakorda põhjustanud Hiina finantssektori nõrk ülesehitus. Läinud aasta oktoobris Wenzhou’d tabanud pankrottide laine on kandunud märkimisväärse kiirusega edasi kogu sektorile, süvendades ettevõtete raskusi.

Koostades üheksandat uuringut Hiina ettevõtete siseriiklike makseharjumuste kohta intervjueeris Coface 2011. aasta oktoobrist detsembrini üle 13000 erineva sektori ettevõtte.

Coface on maailma juhtiv laenukindlustusega tegelev kontsern, mis pakub kogu maailma ettevõtetele lahendusi kaitseks klientide võlgnevuste vastu nii kodu- kui ka eksporditurul.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700