Autor: Juuli Laanemets • 18. mai 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tehnoloogialaen aitab suurendada tootmisvõimsust

KredEx väljastas mais tehnoloogialaenu AS-ile Pajo, kes uuendab laenu abil oma seadmeparki, eesmärgiga tõsta tootmisvõimsust ja suurendada ekspordivõimet.

Laenu abil soetab Pajo Koenig & Bauer Rapida moodsaima offset trükimasina, mille abil saab ettevõte mitmekordistada oma trükimahtu. Ettevõtte eksport on kasvanud aasta-aastalt, möödunud aastal eksportis ettevõte 50% oma toodangust.

Pajo tegevjuhi Urmas Savi sõnul aitab tehnoloogilaen teha ettevõttel investeeringuid põhivarasse, mille tulemusena suureneb tootmise efektiivsus. „Ekspordi kiire kasv eeldab ka tootmisvõimsuste suurenemist. Tänu tehtavatele investeeringutele saame vastu tulla klientide kiiresti kasvavatele nõudmistele nii tarnekiiruses kui ka parimas võimalikus kvaliteedis,“ märkis Savi.

KredExi ettevõtlusdivisjoni juhi Lehar Küti sõnul on Eesti ettevõtete jaoks laenu või liisingu taotlemisel levinud probleemideks ebapiisav omafinantseering, piisava tagatise puudumine ja väike omakapital.

„KredExi tehnoloogialaenu saavad ekspordipotentsiaaliga tööstusettevõtted kasutada panga või liisingu poolt nõutava omafinantseeringu katmiseks. Tänu tehnoloogialaenule suurenevad ettevõtete investeeringud masinatesse ja seadmetesse, mis tõstab eksportijate konkurentsivõimet ja aitab seeläbi kaasa Eesti majanduse elavnemisele,“ sõnas Kütt.

Tehnoloogialaen on allutatud laen, mida rahastajad käsitlevad sarnaselt ettevõtja omafinantseeringule. See võimaldab suurendada finantsvõimendust kaasates täiendavat finantseerimist liisingu või pangalaenu näol.

Laenu sihtgrupiks on ekspordipotentsiaaliga tööstus-, energeetika-, vee- ja jäätmemajanduse ettevõtted, kes soovivad investeerida masinatesse ja seadmetesse. Samuti saab laenu taotleda uue ettevõtte käivitamiseks.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700