Tööhõive vähenes ehituses ja töötlevas tööstuses

Statistikaameti andmetel kasvas selle aasta esimeses kvartalis tööga hõivatute arv võrreldes aastatagusega 23 000 võrra 614 300 inimeseni. Tegevusaladest vähenes tööhõive ainsana ehitus ja töötlev tööstus võrreldes eelmise aasta viimase kvartaliga.

Tegevusalade kokkuvõttes on hõive oodatust suurem kasv esimeses kvartalis kooskõlas aasta alguse majanduskasvuga. Hõive mõõdukat kasvu on oodata ka järgmistel kvartalitel.

Rahandusministeeriumi fiskaalpoliitika osakonna analüütik Pille Mihkelson toob välja, et tööga hõivatute arv suurenes aastaga enam hariduses ning haldus- ja abitegevustes, vastavalt 5700 ja 4900 inimese võrra. Hariduses mõjutas töötajate arvu suurenemist eeldatavasti töökohtade arvu kasv huvikoolide valdkonnas  ning haldus- ja abitegevustes peamiselt tänu turvatöö, tööhõive ning büroohalduse valdkondadele.

Võrreldes eelmise aasta neljanda kvartaliga oli hõivatute hulk samal tasemel. Tegevusalade kaupa vaadatuna vähenes hõivatute arv võrreldes eelneva kvartaliga ehituses ning töötlevas tööstuses. Hõive vähenemine ehituses ja töötlevas tööstus võrreldes neljanda kvartaliga vastab tootmismahtude vähenemisele nendes valdkondades ning seda mõjutasid eelkõige hooajalised tegurid.

Hõive vähenes võrreldes aastatagusega enam tervishoius ja sotsiaalhoolekandes, kutse-, teadus- ja tehnikaalases tegevuses  ning kunstis ja meelelahutuses. Töötajate arvu vähenemine tervishoius on seotud palkade tõstmisega läbi töötajate arvu vähendamise. Kunsti ja meelelahutuse tegevusala töötajate arv kahanes seoses vajadusega viia kulud kooskõlla tuludega.

Tööpuuduse määr püsis võrreldes eelmise kvartaliga samal tasemel, kuid on aastataguse 14,4 protsendilt langenud 11,5 protsendini. Esimeses kvartalis kasvas jätkuvalt inimeste aktiivsus tööturul ehk paljud siiani mitteaktiivsed olnud inimesed on taas asunud tööle või seda  otsima. Mitteaktiivsus vähenes peamiselt pensioniealiste ning rasedus-, sünnitus- või lapsehoolduspuhkuse tõttu mitteaktiivsete arvu kahanemise tõttu. Mitteaktiivsete inimeste hulk tööturul vähenes võrreldes eelmise aasta esimese kvartaliga 8800 inimese võrra.

Osale arutelus

  • Juuli Laanemets

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Parima juhtimisaruandluse ja automatiseeritud raamatupidamisega majandustarkvara Suno365

Columbus Eesti on toonud turule uue täisfunktsionaalse majandustarkvara Suno365. Tegu on pilvepõhise ja kuutasulise majandustarkvaraga (ERP) ettevõtetele, kes hindavad kaasaegseid lahendusi taskukohaste kuludega.

Merit Aktiva

Merit Aktiva on lihtne ja mugav pilvepõhine raamatupidamisprogramm, mis sobib nii proffidele kui algajatele. Uued kaasaegsed võimalused ja paljude tegevuste automatiseerimine hoiavad kokku aega ning teevad töö lihtsaks.

Valdkonna tööpakkumised

PricewaterhouseCoopers otsib RAAMATUPIDAJAT

PricewaterhouseCoopers AS

04. veebruar 2019

Uudised

Tööriistad