Kullale kehtestatud käibemaksu muudatus

Käibemaksuseaduses on 1. aprillist kulla käibel erikord (§ 411). Kas see puudutab juveelitooteid? Ettevõte tegeleb juveelitoodete jae- ja hulgimüügiga. Ostetakse sisse ka kulda ja valmistatakse omatoodangut. Hulgimüügis müüakse kullast valmistatud tooteid tsirkoonidega, briljantidega ja tooteid vaid kullast (nt käeketid). Kuidas hakata arvestama pöörmaksustamist?

Vastas: advokaadibüroo Tark Grunte Sutkiene maksuspetsialist Aidi Kallavus

Aprilli algusest jõustus käibemaksuseaduse muudatus, mille kohaselt kehtestati kullamaterjalile tõepoolest erikord. Kullamaterjali hulka loetakse:

pooltooted, mille puhta kulla sisaldus on vähemalt 325 tuhandikku kaaluosa ning
investeeringukuld, mille puhul on käibemaksukohustuslane otsustanud lisada valiku alusel käibemaksu (teavitades sellest eelnevalt maksuhaldurit).
Kui Te müüte nii valmistooteid kui ka kullamaterjali, ei pea erikorda rakendama valmis juveelitoodete puhul. Muudel juhtudel (pooltooted ja investeeringukuld) on vajalik hinnata eelpool toodud nõuete täitmist. Seda ei ole vaja teha juhtudel, kus ostjaks on füüsiline isik, kuna erikord kohaldub vaid juhul, kui tehingu mõlemad pooled, so ostja ja müüja, on registreeritud käibemaksukohustuslastena.

Kui Teil tekib osade toodete puhul erikorra rakendamise kohustus, viitate kauba võõrandajana arvel, et rakendate erikorda jättes käibemaksu lisamata. Tehing tuleb kajastada käibedeklaratsiooni informatiivses lahtris 9. Ostja tasub müüjale käibemaksuta summa ning arvestab käibemaksu oma käibedeklaratsioonis samaaegselt maksukohustuse kui ka sisendkäibemaksuna. Reaalset käibemaksu tasumist seega pöördmaksustamise puhul ostjale ei kaasne.  

Osale arutelus

  • Juuli Laanemets

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Paindlik NOOM pakub erilahendusi

Üks korralik majandustarkvara on kohaldatav Teie ettevõtte soovide ja vajadustega. Astro Balticsi loodud majandustarkvaraga NOOM saate kindlad olla, et tarkvara suudab kaasas käia kõikide erisoovidega, mis Teie ettevõtte arenedes võivad tekkida.

Parima juhtimisaruandluse ja automatiseeritud raamatupidamisega majandustarkvara Suno365

Columbus Eesti on toonud turule uue täisfunktsionaalse majandustarkvara Suno365. Tegu on pilvepõhise ja kuutasulise majandustarkvaraga (ERP) ettevõtetele, kes hindavad kaasaegseid lahendusi taskukohaste kuludega.

Valdkonna tööpakkumised

PLAYTECH ESTONIA OÜ is hiring a SENIOR ACCOUNTANT in Tartu

Playtech Estonia OÜ

04. jaanuar 2019

Uudised

Tööriistad